eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Ön életveszélyben van, amikor ezt a cikket olvassa!

Halálos veszély fenyegeti az irodai dolgozókat, hiszen a sok ücsörgéstől mélyvénás trombózis alakulhat ki a szervezetükben, amely az agyba, a szívbe vagy a tüdőbe jutva végezhet velük.

Az új-zélandi orvosi kutatóintézet munkatársai szerint az irodában ülőknél jóval nagyobb a veszélye annak, hogy halálos vérrög alakul ki a szervezetükben, mint más munkakörökben tevékenykedőknél.

Főleg a mélyvénás trombózis veszélyes, hiszen ez az agyba, a szívbe vagy a tüdőbe jutva mellkasi fájdalmat, légzési problémákat, de akár halálos szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat.

Káros a sok ülés

Ez a megfigyelés egybecseng az úgynevezett turistaosztály-szindrómával, amely a hosszú repülőutakon a szűk helyre összezsúfolt utasokat sújthatja, ha nincs helyük arra, hogy kinyújtóztathassák tagjaikat.

Az új-zélandi orvoscsapat 62 trombózissal kórházba szállított beteget vizsgált, ennek során kiderült: 34 százalékuk korábban hosszú ideig ült a munkaállomásánál.

Ehhez képest csak 21 százalék volt azoknak az aránya, akik a hosszú és kényelmetlen repülőutak miatt kerültek kórházba, bár nyilvánvaló, hogy többen ülnek órákon át a számítógép előtt, mint repülőn.

Pszichológiai gondokat is okoz

A vizsgált betegek közül többen akár 14 órát is a monitor előtt ülve töltöttek, úgy, hogy akár három órán keresztül egyetlen alkalommal sem álltak fel.

A szakértők szerint a probléma főleg a számítástechnikában és a call-centerekben dolgozók körében gyakori, és nem csupán fizikális, de pszichológiai problémákat is okoz, hiszen az egy munkahelyen dolgozók egyre kevesebbet találkoznak egymással.

Címlapról ajánljuk
Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

A franciák elleni vereség után 9 órától a brazilokkal játssza második csoportmérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×