eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin

Itt a jövő: törvénybe foglalják a robotok jogait

Megkezdték az emberek és az intelligens robotok együttélését szabályozó etikai kódex kidolgozását Dél-Koreában, amely a technikai eszközök használatát tekintve a világ egyik legmodernebb társadalma. Európában szintén dolgoznak hasonló szabályozáson.

A Robot Etikai Charta a gyártók és a felhasználók számára határoz meg alapelveket, és várhatóan még idén közzéteszik. A dokumentumot egy ötfős csapat állítja össze, köztük jövőkutatók és sci-fi írók.

Az ország kereskedelmi, ipari és energetikai minisztériuma közölte, hogy a kormányzat a robotok szerepével kapcsolatos etikai elvek meghatározására készül, mert a robotok a közeljövőben valószínűleg magas fokú intelligenciára tesznek szert.

Ez a megközelítés jellemző az országra, amelynek polgárai a világ talán legszélesebb internet-kapcsolatát élvezik, és a legújabb mobiltechnológiák évekkel Amerika és Európa előtt jelennek meg.

A kormány a robotikát az egyik gazdasági kulcságazatnak tekinti, és dollármilliókat fektet a kutatásba.

Egy kormányzati dokumentum azt vetíti előre, hogy 2018-ban a robotok már rutinszerűen végeznek műtéteket, 2015 és 2020 között pedig már minden dél-koreai háztartásban lesz legalább egy robot.Asimov nyomában

A világon először Isaac Asimov író állított fel robotikai alapelveket az 1942-ben megjelent Körbe-körbe című művében. Ezek a következők:

1. A robot nem árthat az embernek, és nem nézheti tétlenül, ha az embert veszély fenyegeti.

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberek parancsainak, kivéve, ha ezek a parancsok az Első Törvénybe ütköznek.

3. A robot köteles magát megvédeni mindaddig, amíg ez nem ütközik az Első vagy a Második Törvénybe.

Nem csak Dél-Koreában dolgoznak robotikai etikai kódexen. Az Európai Robotikai Kutatóhálózat (European Robotics Research Network) ugyancsak ezt tervezi, és arra hívja fel a figyelmet, hogy erre a területre ugyanolyan aprólékos szabályozást kell kidolgozni, mint az atomfizikára, vagy a génsebészetre.

A testület egyik javaslatában azt jósolja, hogy a 21. században az emberiség először él majd együtt idegen intelligenciával, amit a robotok képviselnek majd. A társaság áprilisban Rómában tanácskozik a témáról.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×