eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyarok tárják fel II. András szíriai keresztes várát

A szír kormány felkérésére egy magyar régészcsoport tárja fel a margati várat. A II. András magyar király pénzügyi hozzájárulásával a 13. században épült keresztes erősségben eddig még senki nem végezhetett ásatásokat.

Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab tanszékének munkatársa az InfoRádióban elmondta: II. András - az egyetlen magyar király, aki keresztes hadjáratban vett részt, 1217 és 1221 között - hazafelé vezető útja során végigvonult a szíriai partok mentén, a meglátogatott várak fenntartására pedig jelentős pénzadományokat adott.

Az egyik ilyen vár a margati, amely az egyik legnagyobb keresztes erődítmény. A magyar uralkodó gesztusa nem egyszeri adomány volt, a kincstár minden tavasszal jelentős összeget küldött a vár fenntartására - hangsúlyozta a régész.

Kevés az engedély, őket felkérték

Szíriában nagyon nehéz kutatási engedélyt kapni, ugyanakkor a magyar szakembert segítette, hogy két évet töltött ösztöndíjjal Damaszkuszban, csoportja pedig hat-hét éve foglalkozik terepbejárással Szíriában.

"Az ott kiépített kapcsolatok és az azóta elvégzett munkánk eredményeként érkezett megkeresés a szír kormánytól a margati vár feltárására" - tette hozzá Major Balázs.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa úgy tudja, hogy önálló magyar expedíció korábban még nem dolgozott Szíriában.

A Major Balázzsal készített interjú bővebb változatát az InfoRádió péntek este fél 9-kor kezdődő Talentum című magazinjában hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×