eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A II. világháborút többször is lezárták

Mikor fejeződött be a II. világháború Európában? A különböző történelemkönyvekben eltérő dátumok szerepelnek, Kun Miklós történész szerint azonban mind a május 8-i, a május 9-i időpont hiteles.

Egy olyan hosszú történelmi folyamat végét, mint amilyen a II. világháború volt, nem is igazán lehet egyetlen naphoz, pláne nem néhány órához kötni - jegyezte meg az InfoRádiónak nyilatkozó történész, hozzátéve, hogy ennek ellenére minden háborúban fontos befejező aktus a kapituláció.

Kun Miklós emlékeztetett arra, hogy 1945 május 7-én, Észak-Németországban és Németország nyugati tartományaiban már letette a német hadsereg a fegyvert.

Május 8-án 2 órakörül Alfred Jodl vezérezredes, a hitleri katonai gépezet egyik kulcsembere aláríja az antifasiszta koalíció katonai vezetői előtt, hogy a német hadsereg elismeri a vereséget és leteszi a fegyvert.

Sztálin követelésére még egyszer aláírtak

Bár ezen az aláíráson egy szovjet katonai attasé, Sztálin bizalmasa is jelen volt, a Szovjetunió első embere őrjöngve fogadta a hírt, és kikényszerítette a nyugati szövetségesekből, hogy ismételjék meg az ünnepi aktust.

Ezért másnap, május 9-én 0 óra 16 perckor, a Berlin melletti Karlshorstban, immár Zsukov marsall jelenlétében, Wilhelm Keitel aláírja a német hadigépezet vereségét igazoló okmányt - mondta Kun Miklós.

A szovjet történelemírás persze csak ez utóbbi időpontot említette - mutatott rá a történész, hozzátéve, hogy történelmi szempontból mindkét dátum hitelesnek tekinthető.

Kun Miklós megjegyezte azt is: bár a kapituláció fontos befejező aktusa volt a II. világháborúnak Európában, közel sem jelentette a harcok végét, hiszen például Prága utcáin még a feltétel nélküli teljes megadást követően is folytak harcok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×