eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tíz év után kapta vissza saját szívét egy kislány

Egy 12 éves brit kislánynak 10 évvel szívátültetése után eltávolították donorszervét és újraindították saját szívét. Hannah Clark volt az első páciens, akin Nagy-Britanniában ilyen beavatkozást hajtottak végre.

Tíz évvel ezelőtt azért kapott új szívet az akkor 2 éves Hannah, mert szívizombetegsége miatt szíve kétszeresére nőtt. Az orvosok azonban láttak esélyt a szív regenerálódására, így nem távolították el, hanem egyszerűen "kivonták a forgalomból". Így Hannah eredeti szíve az elmúlt 10 évben ott pihent a funkcionáló donorszív mellett.

Egy rutinvizsgálat azonban tavaly novemberben kimutatta, hogy a donor szív elkezdett kilökődni a kislány szervezetéből. Ezért döntöttek úgy az orvosok, hogy visszakötik az eredeti szívet a donorszerv helyére.

A február 20-ai műtét után Hannah rendkívül gyorsan felépült, már 5 nap után elhagyhatta a kórházat, és azóta is jól van, eredeti szíve jól működik.

"A sebészek régóta úgy gondolják, hogy ha egy szív akut gyulladás miatt válik működésképtelenné, akkor pihentetés esetén egy idő után regenerálódni tud" - mutatott rá Peter Weissberg, a Brit Szív Alapítvány orvos-igazgatója.

"Úgy tűnik, hogy ebben az esetben pontosan ez történt. A pótszív átvette a munkát, és hagyta, hogy a páciens saját szíve pihenjen" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×