eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

A világ legerősebb ragasztója egy baktérium

Amerikai kutatók a világ legerősebb természetes ragasztóját fedezték fel egy Caulobacter crescentus elnevezésű, folyókban, tavakban és vízvezetékekben fellelhető baktériumban.

A baktériumnak azért van szüksége az erős ragasztóra, mert a sodrásban kell megkapaszkodnia.

Az általa termelt anyag képes arra, hogy egy egycentes pénzdarabhoz tapasszon több mint egy tonnányi súlyt, ráadásul nedves felületen is hatásos.

A hvg.hu portál szerint a orvosok nagyszerűen tudják majd alkalmazni a biológiailag lebomló ragasztót, például a szívgyógyászatban.

A világ több laboratóriumában próbálták elemezni a ragasztót, hogy ipari módszerekkel is előállítsák. Ez azonban komoly nehézségekbe ütközött, mert az anyag mindenhez, laboratóriumi edényekhez, eszközökhöz, mikroszkóphoz hozzáragad.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat. Az első félidőben Marco Rossi csapata csak árnyéka volt önmagának, két védelmi figyelmetlenséget könyörtelenül kihasznált Svájc. Aztán következett a második félidő...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 15. 08:19
×
×
×
×