INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

Szexuális elővigyázatlanság, elmagányosodás - ne nézzen tévét!

Infostart

Kockázatos magatartásformák, szexuális elővigyázatlanság, elmagányosodás - amerikai tudósok véleménye szerint ez csak néhány a gyermekkori tévézés és az agresszív videojátékok felnőttkori hatásai közül. A kutatásokat összegző vélemény egy gyermek- és tinédzserkori egészségügyi zavarokkal foglalkozó amerikai szaklapban jelent meg.

Átfogó közegészségügyi problémaként kell kezelni a gyermekkori tévézést, és a videojátékokat. Ezek ugyanis egy sor ártalmas viselkedési forma kialakulásában játszanak szerepet - állapították meg a Seattle-i Egyetem kutatói.

Vizsgálatuk szerint az amerikai gyermekek csak alvással töltenek többet, mint tévénézéssel vagy videojátékokkal. Minden így eltöltött óra alatt átlagosan 167 pluszkalóriát fogyasztanak el a gyermekek.

Azok az óvodások, akik 2 vagy több órát töltenek naponta a televízió előtt, 4 éves korukra sokkal jobban elhíznak, mint a többiek.

Maximalizálni az ülve tölthető időt

Szamosi Tamás gyermekgyógyász, táplálkozástudós is egyetért azzal, hogy a gyermekek időtöltésének megválasztása valós közegészségügyi probléma. Szerinte maximálni kellene azt az időt, amennyit egy gyermek ülve tölthet.

Elmondta azonban azt is: nem igaz, hogy a túlsúlyos gyermekek minden esetben sokkal többet televízióznának, mint a többiek, de jellemzően kevesebbet mozognak.

Kockázatos szexuális szokások

Amerikai kutatók nem kevesebbre figyelmeztetnek, mint hogy az erőszakos műsorok és játékok elnézőbbé teszik a gyermekeket a kábítószerek és a kábítószer és az alkohol használata iránt.

Felnőve gyakrabban követnek úgynevezett kockázatos szexuális szokásokat, a gyakori partnerváltogatástól az óvszer használatának mellőzéséig. Az elmagányosodás is gyakrabban éri el őket, mint a többieket.

Erőszakos médiahatások ugyanannyira járulnak hozzá az agresszív, mások érzéseire és igényeire is fittyet hányó személyiség kialakulásához, mint ahogy a dohányzás is közvetlen előidézője a tüdőráknak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018