INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

Elkészült Európa légszennyezettségi térképe

Infostart / InfoRádió

Holland tudósok olyan térképet készítenek, amely pontosan mutatja az Európa fölötti légszennyezettség mértékét. Az első képek szerint a metropoliszok és az ipari központok a legszennyezettebbek, Magyarországon nincs kiemelkedően szennyezett terület.

A holland tudósok által kidolgozott rendszernek köszönhetően napi szinten követhetőek lesznek Európa – és a világ más részeinek – légszennyezettségi adatai.

Az amerikai űrügynökség Aura nevű műholdját felhasználva a tudósok a troposzférát (az atmoszféra legalsó részét) is képesek vizsgálni, így pontos képet kapnak a levegő minőségének változásáról – írja a BBC brit közszolgálati médium.

Az Ozone Monitoring Instrument (OMI - Ózonfigyelő Eszköz) segítségével pontosan meghatározható a nagyvárosok légszennyezettségének mértéke, így idejében közbe lehet avatkozni.

„Ez az első eset, hogy képesek vagyunk napi szinten követni a légszennyezettség alakulását, és ez segít megértenünk a szennyezés létrejöttét, beazonosítani forrását és meghatározni azt, hogy hova tűnik el” – fogalmazott Pieternel Levelt, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa.

Az Amerikai Geofizikai Szövetség őszi összejövetelén a holland tudósok bemutatták az első térképet – ez az elsősorban gépjárművek, erőművek és az ipar által kibocsátott nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációját mutatja.

A nitrogén-dioxid keletkezésének és terjedésének követése lehetőséget nyújt arra, hogy előre jelezzék a levegőminőséggel kapcsolatos esetleges problémákat.

A most nyilvánosságra hozott térkép tanúsága szerint Európa legszennyezettebb területei a nagyvárosok, a Benelux-államok, valamint az olyan ipari központok, mint a Ruhr-vidék.

Magyarországon nincsen kiemelkedően szennyezett térség.

A holland projekt jelenleg még a kísérleti szakaszban tart, ám a tudósok tervei szerint nemsokára beindul és akkor rendkívül értékes adatokat szolgáltat majd a világ minden részéről.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018