eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Elkészült Európa légszennyezettségi térképe

Holland tudósok olyan térképet készítenek, amely pontosan mutatja az Európa fölötti légszennyezettség mértékét. Az első képek szerint a metropoliszok és az ipari központok a legszennyezettebbek, Magyarországon nincs kiemelkedően szennyezett terület.

A holland tudósok által kidolgozott rendszernek köszönhetően napi szinten követhetőek lesznek Európa – és a világ más részeinek – légszennyezettségi adatai.

Az amerikai űrügynökség Aura nevű műholdját felhasználva a tudósok a troposzférát (az atmoszféra legalsó részét) is képesek vizsgálni, így pontos képet kapnak a levegő minőségének változásáról – írja a BBC brit közszolgálati médium.

Az Ozone Monitoring Instrument (OMI - Ózonfigyelő Eszköz) segítségével pontosan meghatározható a nagyvárosok légszennyezettségének mértéke, így idejében közbe lehet avatkozni.

„Ez az első eset, hogy képesek vagyunk napi szinten követni a légszennyezettség alakulását, és ez segít megértenünk a szennyezés létrejöttét, beazonosítani forrását és meghatározni azt, hogy hova tűnik el” – fogalmazott Pieternel Levelt, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa.

Az Amerikai Geofizikai Szövetség őszi összejövetelén a holland tudósok bemutatták az első térképet – ez az elsősorban gépjárművek, erőművek és az ipar által kibocsátott nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációját mutatja.

A nitrogén-dioxid keletkezésének és terjedésének követése lehetőséget nyújt arra, hogy előre jelezzék a levegőminőséggel kapcsolatos esetleges problémákat.

A most nyilvánosságra hozott térkép tanúsága szerint Európa legszennyezettebb területei a nagyvárosok, a Benelux-államok, valamint az olyan ipari központok, mint a Ruhr-vidék.

Magyarországon nincsen kiemelkedően szennyezett térség.

A holland projekt jelenleg még a kísérleti szakaszban tart, ám a tudósok tervei szerint nemsokára beindul és akkor rendkívül értékes adatokat szolgáltat majd a világ minden részéről.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×