eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hárspataki Gábor az egyiptomi Abdelaziz Abdalla elleni mérkőzésén a férfi karatésok -75 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. augusztus 6-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hárspataki Gábor már biztosan érmes: "szét fogom verni, hajrá magyarok!"

Az M4 Sportnak nyilatkozó karatés Hárspataki Gábor – ahogyan ő fogalmazott – "megfaragott" orral is felszabadultan várja az olimpiai elődöntőt, nyerni akar.

A karatés Hárspataki Gábor (75 kg) pénteken bejutott az elődöntőbe a tokiói olimpián, így már biztosan érmes.

Az ötfős csoportjában az utolsó mérkőzésén hátrányban volt az utolsó pillanatig japán ellenfelével szemben, de

pár tizedmásodperccel a vége előtt egy hárompontos rúgással megfordította az összecsapást és 3–1-es győzelmével bejutott az elődöntőbe.

Az M4 Sportnak adott nyilatkozatában röviden értékelte az érmet termő csatáját japán vetélytársával szemben, akit a viaskodás utolsó tizedmásodpercében tudott fejbe rúgni, ezzel fordította meg a dolgok menetét.

"Mindig a nagy versenyeken faragják meg az orromat, most sincs ez másképp" - mondta.

Az eddigi sikerek kulcsáról szólva azt mondta, mindent az edzőjének köszönhet, sportpszichológusa is azt tanácsolta, hogy ha úgy érzi, nincs kiben bízzon vagy csökken a remény, bízzon a trénerében.

Az elődöntős várakozásokról szólva kijelentette, mindegy, kivel találkozik.

"Szét fogom verni, hajrá magyarok" – majd a kamerába kacsintva arrébb lépett, és egy nagyot üvöltött.

A karate ezen az olimpián szerepel először.

Korábban

Hárspataki Gábor az egyiptomi Abdelaziz Abdallával kezdett. Az MTK Eb-ezüstérmes sportolója rögtön a küzdelem elején földre vitte ellenfelét, de ezért nem járt pont. Utána hosszan méregették egymást a felek, majd a magyar karatés dobással próbálkozott, aztán az egyiptomi támadásánál fejre ütésből megszerezte a vezetést jukóval. Az ellenfél edzője videózást kért, ám az ítélet nem változott. Abdalla egyenlítése után Hárspataki újra bevitt egy fejre ütést, ekkor már csak fél perc volt hátra. Az Afrika-bajnok az utolsó másodpercben eltalálta Hárspatakit, de a győzelem az első szerzett pont miatt a magyar versenyzőé lett.

Hárspataki az amerikai Thomas Scott ellen folytatta, aki kikapott első meccsén a japán Nisimura Kentől. A kétszeres pánamerikai bajnok fél perc elteltével egy fejre rúgásból 3-0-ás előnyre tett szert. Hárspataki támadott, megütötte, majd újra, de kapott is egyet, így 4-2-re vezetett Scott. Ismét a magyar karatés talált, az amerikai edzője videózást kért, de a pont járt. A következő visszajátszás viszont már Scottnak kedvezett, és 5-3 lett. Hárspataki ment előre az egyenlítésért, ám egy másodperccel a vége előtt az amerikai megint bevitt egy fejre rúgást, és 8-3-ra nyert.

A 25 éves magyar versenyző számára a vb-harmadik, Európa-bajnok Sztanyiszlav Horuna következett, aki első két meccsét megnyerte. Egyik karatés sem kezdeményezett, így a mérkőzésvezető fél perc, majd másfél perc múlva is mindkét felet figyelmeztette. Sok akcióra ezután sem került sor, 23 mp-cel a vége előtt egy összeakaszkodás után Hárspatakinak vérzett az orra, így rövid ideig ápolni kellett. Az utolsó pillanatban Horuna a földre került és a magyar karatés megütötte, de videózás után úgy ítélték meg, hogy ez már időn túl történt, a mérkőzés pedig döntetlennel zárult.

Hárspatakinak így a Nisimura Ken ellen nyernie kellett az elődöntőért, a vb-bronzérmes japánt korábban már sikerült legyőznie. Nisimura két győzelemmel és egy vereséggel várta a találkozót, amelyen két perc telt el akció nélkül. Aztán mindketten támadtak, de a hangos kiáltások ellenére egyikük sem talált érvényesen. Már csak 24 mp volt hátra, amikor a japán bevitt egy ütést, és jukót kapott érte. A hátralévő időben próbálta kimozogni Hárspatakit, aki azonban az utolsó másodpercben fejbe rúgta, ezzel 3-1-re megnyerte az összecsapást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×