eur:
394.95
usd:
363.53
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az aranyérmes Lőrincz Tamás a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 3-án.
Nyitókép: Az aranyérmes Lőrincz Tamás a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésén. MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Tamás: az első felét megcsináltuk, szerdán jön a második

A 2016-os riói olimpia kudarca után a visszavonuláson gondolkodott Lőrincz Tamás, akkor testvére győzte meg a folytatásról. Tokióban rendkívül érett és taktikus versenyzéssel aranyérmet ünnepelhetett.

A kirgiz Akzsol Mahmudov 2-1-es legyőzésével lett olimpiai bajnok a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában Lőrincz Tamás.

„Hihetetlen, nem találok szavakat. Nem is emlékszem a döntő utáni másodpercekre, annyira hihetetlen volt. Szenzációs volt ott állni a dobogón és fogni az érmet. Alig várom már, hogy a gyerekeim nyakába akasszam. Nagy harc lesz érte köztük” – mondta a diadal után a magyar újságíróknak, köztük az Infostart tudósítójának.

A finálét úgy értékelte, hogy riválisa nekiugrott a meccs elején, és az járt a fejében, ha ezt hat percig végig bírja, akkor nagy bajban lesz. Aztán szűk másfél perc után, ahogy első parterhelyzetből felálltak, irányítása alatt tartotta az összecsapást.

Elárulta, hogy az olimpia előtt megsérült a bordája, ez hátráltatta a támadásokban, a védekezés viszont jól ment. Annyira, hogy nem esett kétségbe, ha őt küldték le.

"Meg kellett tanulnom, a kevesebb néha több.”

Tudta, hogy nem lehet belebonyolódni semmibe, mert a kirgiz jól kontrázik, ezért inkább a biztosra ment.

A döntő napjáról azt mondta, hogy a mérlegelés után visszament az olimpiai faluba, nem bírta volna nézni testvére, Viktor mérkőzéseit. Kikapcsolta a tévét és a telefonját is, de a szobába visszatérő Szőke Alex mondta meg öccse eredményét. „Azt hittem, hogy elájulok.”

Testvére ugyanis azzal a Kudlával birkózott, akivel a 2016-os riói bronzmérkőzésen is találkozott – akkor bírói hátszéllel, botrányos körülmények között a német nyert. Lőrincz Tamás most azt mondta, megviselte az az eset, de pont Viktor segített neki.

„Nagyon hosszú volt ez az öt év. Rio borzasztó volt. Rengeteget fogytam, nekem ott ment el az az olimpia. De ami ott Viktorral történt, az annyira megviselt engem, hogy nehezebben tettem túl magam azon, hitevesztett lettem. Őt érte a legnagyobb trauma, és mégis ő támogatott. Nagy szerepe van abban, hogy ez az érem a nyakamba került, ő mondta azt, hogy nem fogunk itt megállni, megyünk tovább, nem hagyjuk, hogy ezt tegyék velünk.

Átrugdosott a holtponton, miközben az ő nyakából vették le a bronzérmet.”

Kedden a saját döntője előtt csak belesett Viktor elődöntőjére, mert figyelt arra, hogy ne veszítse el a fókuszt, ne vigye el a hév. Egy puszit azért adott öccse homlokára.

„Az első felét megcsináltuk, szerdán jön a második” – mondta Viktor döntőjére utalva. Az először fordulhatna elő, hogy a két testvér egy világversenyen egyaránt aranyérmet nyer.

A dobogón állva lepergett előtte az elmúlt 25 év. A folytatásról azt mondta, hogy ez volt az utolsó olimpiája.

A 34 éves birkózó a regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnok, így fejezheti be gazdag pályafutását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×