eur:
394.54
usd:
370.7
bux:
66511.14
2024. április 16. kedd Csongor
Márton Anna ünnepel, miután legyőzte a dél-koreai Csoj Szu Jont és bejutott a negyeddöntőbe a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 26-án. A magyar vívó bejutott a negyeddöntőbe.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Márton Anna: eléggé rám járt a rúd – tokiói riport

Decemberben, egy hónappal az olimpia előtt, majd első tokiói asszójában is megsérült a kardozó, és így lett negyedik.

A magyar újságírók már jól ismerhetik az utat a másik prefektúrához tartozó Csibában lévő Makuhari rendezvényközponthoz. A több emeletes sugárutak után kicsit kiérve a városból jobb oldalon a Disney gigantikus élményparkja tűnik fel, amely a járvány ellenére is nyitva van, a hidakon áthaladva pedig az két ikertorony magasodik – ha ezt meglátjuk, már tudjuk, közel vagyunk.

Bizony megérte ide, a vívóversenyek helyszínére kibuszozni vagy -taxizni az olimpia eddigi valamennyi versenynapján.

  • Szombaton Szilágyi Áron újabb olimpia aranyérmet szerzett,
  • vasárnap Siklósi Gergely lett második,
  • hétfőn pedig Márton Anna küzdött az éremért.

Utóbbi mindezt úgy, hogy rögtön az első asszójában megsérült. A 26 éves kardozó a decemberi országos bajnokságon térdszalagszakadást szenvedett, de orvosi tanácsra nem műtötték meg, hiszen akkor vélhetően nem jön rendbe az olimpiáig és a csapatot sem tudja kvótához segíteni. Ehelyett combizomzatának további erősítésével próbálták kezelni a gondot.

Tokióban azonban az argentin Marija Belen Perez Maurice ellen megbicsaklott a térde, és nagy fájdalmak közepette tudta csak befejezni a csörtét. Jöhettek a fájdalomcsillapítók, kötést kapott, és a dél-koreai Csoj Szu Jönt nagy csatában tudta legyőzni. Aztán az üzbég Zajnab Dajbekovát már magabiztosabban verte, így bejutott a négy közé.

Az elődöntőben Szofja Velikaja nagy falatnak bizonyult, noha jól kezdett, csak 6–6-ig tudta tartani a lépést a magyar vívó, akit kizökkentettek a kétes tusokra adott ítéletek.

A bronzmeccsen pedig nem sikerült a visszavágás a francia Manon Brunet-nak, aki Rióban is legyőzte, 15–6 lett most a vége.

A negyedik helyezett felidézte, mennyire nehéz volt az elmúlt időszak a sérülése óta.

„Nagyon sok hullámvölgy volt ebben a hat hónapban. Nehéz volt meghozni a döntést arról, hogy műtét nélkül nekivágjak az olimpiának, de igazából nem volt választásom.

Egy hónapja még egy bokaszalag-szakadást is szenvedtem,

úgyhogy tényleg eléggé rám járt a rúd. De az az egy cél lebegett a szemem előtt, hogy az olimpián nagyon jól szeretnék teljesíteni, ki szeretném hozni magamból a maximumot, úgyhogy próbáltam kizárni ezeket a sérüléseket, már amennyire tudtam.”

Az egyéniben vb-bronzérmes, Eb-második Márton Anna elismerte, hogy ahogy az elődöntőben, a bronzmeccsen sem volt rendben mentálisan.

„Mindent megtettem, amit tudtam. Nagyon sajnálom, hogy erre a bronzmérkőzésre fejben nem tudtam összeszedni magam.

Igazából saját magamat vertem meg, úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék.

Szerencsére még van egy csapatversenyünk, mindent megteszek azért, hogy javítsunk ezen a negyedik helyen.”

A bronzmeccsen nem volt ötlete, nem tudta felépíteni az asszót.

„Tényleg csak azzal voltam elfoglalva, hogy muszáj most teljesítenem – tette hozzá. – És egy olimpián ez egy olyan dolog, amit muszáj lenne kezelni. Nehéz egy vesztes asszó után bronzmeccsre visszaállni.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×