eur:
392.24
usd:
362.11
bux:
72087.21
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Márton Anna ünnepel, miután legyőzte a dél-koreai Csoj Szu Jont és bejutott a negyeddöntőbe a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 26-án. A magyar vívó bejutott a negyeddöntőbe.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Márton Anna: eléggé rám járt a rúd – tokiói riport

Decemberben, egy hónappal az olimpia előtt, majd első tokiói asszójában is megsérült a kardozó, és így lett negyedik.

A magyar újságírók már jól ismerhetik az utat a másik prefektúrához tartozó Csibában lévő Makuhari rendezvényközponthoz. A több emeletes sugárutak után kicsit kiérve a városból jobb oldalon a Disney gigantikus élményparkja tűnik fel, amely a járvány ellenére is nyitva van, a hidakon áthaladva pedig az két ikertorony magasodik – ha ezt meglátjuk, már tudjuk, közel vagyunk.

Bizony megérte ide, a vívóversenyek helyszínére kibuszozni vagy -taxizni az olimpia eddigi valamennyi versenynapján.

  • Szombaton Szilágyi Áron újabb olimpia aranyérmet szerzett,
  • vasárnap Siklósi Gergely lett második,
  • hétfőn pedig Márton Anna küzdött az éremért.

Utóbbi mindezt úgy, hogy rögtön az első asszójában megsérült. A 26 éves kardozó a decemberi országos bajnokságon térdszalagszakadást szenvedett, de orvosi tanácsra nem műtötték meg, hiszen akkor vélhetően nem jön rendbe az olimpiáig és a csapatot sem tudja kvótához segíteni. Ehelyett combizomzatának további erősítésével próbálták kezelni a gondot.

Tokióban azonban az argentin Marija Belen Perez Maurice ellen megbicsaklott a térde, és nagy fájdalmak közepette tudta csak befejezni a csörtét. Jöhettek a fájdalomcsillapítók, kötést kapott, és a dél-koreai Csoj Szu Jönt nagy csatában tudta legyőzni. Aztán az üzbég Zajnab Dajbekovát már magabiztosabban verte, így bejutott a négy közé.

Az elődöntőben Szofja Velikaja nagy falatnak bizonyult, noha jól kezdett, csak 6–6-ig tudta tartani a lépést a magyar vívó, akit kizökkentettek a kétes tusokra adott ítéletek.

A bronzmeccsen pedig nem sikerült a visszavágás a francia Manon Brunet-nak, aki Rióban is legyőzte, 15–6 lett most a vége.

A negyedik helyezett felidézte, mennyire nehéz volt az elmúlt időszak a sérülése óta.

„Nagyon sok hullámvölgy volt ebben a hat hónapban. Nehéz volt meghozni a döntést arról, hogy műtét nélkül nekivágjak az olimpiának, de igazából nem volt választásom.

Egy hónapja még egy bokaszalag-szakadást is szenvedtem,

úgyhogy tényleg eléggé rám járt a rúd. De az az egy cél lebegett a szemem előtt, hogy az olimpián nagyon jól szeretnék teljesíteni, ki szeretném hozni magamból a maximumot, úgyhogy próbáltam kizárni ezeket a sérüléseket, már amennyire tudtam.”

Az egyéniben vb-bronzérmes, Eb-második Márton Anna elismerte, hogy ahogy az elődöntőben, a bronzmeccsen sem volt rendben mentálisan.

„Mindent megtettem, amit tudtam. Nagyon sajnálom, hogy erre a bronzmérkőzésre fejben nem tudtam összeszedni magam.

Igazából saját magamat vertem meg, úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék.

Szerencsére még van egy csapatversenyünk, mindent megteszek azért, hogy javítsunk ezen a negyedik helyen.”

A bronzmeccsen nem volt ötlete, nem tudta felépíteni az asszót.

„Tényleg csak azzal voltam elfoglalva, hogy muszáj most teljesítenem – tette hozzá. – És egy olimpián ez egy olyan dolog, amit muszáj lenne kezelni. Nehéz egy vesztes asszó után bronzmeccsre visszaállni.”

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×