INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

tokió 2020

aranyérem

olimpia

pénzjutalom

Az érmek a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia és paralimpia eredményhirdetései kellékeinek bemutatásán a tokiói Ariake Tornaközpontban 2021. június 3-án.

Itt a lista: kiderült, hol mennyit fizet az olimpiai aranyérem

Infostart / Kaposi Dávid

A korábbihoz képest emelt összeget kapnak a tokiói olimpián jól szereplő magyar sportolók. Az aranyérem 50 millió forintos jutalmat ér, ez pedig nemzetközi összevetésben is kiemelkedő.

A magyar kormány 2020 decemberében döntött úgy, hogy megemeli a kimagasló sporteredményekért járó állami jutalmak összegét, így az olimpiai helyezettek is többet kapnak. Az ötkarikás aranyéremért az eddigi 35 millió helyett immár 50 millió forint jár, az ezüstérmesek 25 helyett 35,7, a harmadik helyezettek 20 helyett 28,5 millió forinttal gazdagodnak. A további pénzdíjak így alakulnak:

  • Negyedik helyezés: 21,5 millió
  • Ötödik helyezés: 14,3 millió
  • Hatodik helyezés: 11,4 millió
  • Hetedik helyezés: 5,7 millió
  • Nyolcadik helyezés: 2,8 millió forint.

Korábban párosban az egyéni díjazás 90 százaléka járt külön-külön az első hat helyezettnek, a hetedik-nyolcadiknak pedig 80. A 3-8 fős csapatoknak 80 százalékát, a csapatsportágakban pedig 70 százalékát kaphatták meg a jutalomnak a csapattagok. A mostani rendelet viszont nem tartalmaz ilyen különbségtételt, így elképzelhető, hogy minden helyezett a teljes összeget veheti majd fel, függetlenül attól, hogy egyéniben vagy párosban ért el sikert.

A 2016-os riói olimpián Hosszú Katinka kereste a legtöbb pénzt a magyarok közül, három arany- és egy ezüstérméért 136,4 millió járt neki. Kozák Danuta is három aranyat gyűjtött, ő végül 94,5 milliót kapott, hiszen párosban és négyesben is győzött. Öt éve Szabó Gabriella 59,5 millió, Kapás Boglárka 41,4, Imre Géza 41 millió forintos jutalomban részesült.

Szingapúr az élen

Az 50 millió forintot érő aranyérem a nemzetközi összehasonlításban is előkelő helyet jelent. A Swimswam úszó szakportál gyűjtése szerint Szingapúr a leginkább bőkezű olimpikonjaival 744 ezer dollárt (223 millió forintot) ad annak, aki a dobogó tetejére áll. A második helyezettek 372 ezret (111,6 millió forint), a harmadikok 186 ezret (55,8 millió forintot) kapnak. Az ázsiai városállamot eddig nem vitték csődbe a jutalmak, eddig egy olimpiai bajnoka volt, legutóbb Rióban, emellett két-két ezüsttel és bronzzal büszkélkedhet történelme során.

Hasonló összeget kapnak az indonéziai érmesek is. A harmadik helyen Hongkong áll, a bajnokok 644 ezer dolláros (193 millió forint) csekket is zsebre tehetnek. A további sorrend:

  • Thaiföld 309,3 ezer dollárt (93 millió forint)
  • Kazahsztán 250 ezer dollárt (75 millió forint)
  • Azerbajdzsán 248 ezer dollárt (74,4 millió forint)
  • Malajzia 241 ezer dollárt (72,3 millió forint)

ad az aranyérmeseknek.

Olaszország is jókorát emelt sportolói díjazásán, így már 180 ezer euró, nagyjából 64,8 millió forint üti a markát egy győztesnek, a második helyezettek pedig ennek a felét kapják. És a kilencedik helyen következik a sorban a magyar jutalmazási rendszer, ráadásul 35 éves kor fölött életjáradék is jár a honi olimpiai bajnokoknak.

Oroszországban nagyjából 18 millió forintnyi bónuszt kaphat egy győztes, de az összes érmesnek autót adnak. A franciák is hasonló nagyságrendű összegre számíthatnak, a német olimpikonok viszont ennek a harmadára, egy bajnok 6,6 millió forintot kaphat pluszban.

Az idei játékokon az amerikai sportolók a dicsőség mellett már nagyobb összegű jutalomért küzdhetnek, az aranyérmesek 37,5 ezer dollárt (11,25 millió forint) vehetnek fel.

A sor végén a britek, a svédek és a norvégok állnak, akik nem jutalmazzák külön a jól szereplő olimpikonokat.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Kato Isszei
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018