eur:
394.94
usd:
371.28
bux:
66468.12
2024. április 16. kedd Csongor
Valter Attila kerékpárversenyző a Fuji-tó mellett Kavagucsikóban, háttérben a Fuji hegy 2021. július 19-én. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Valter Attila elárulta, mi okozhat gondot Tokióban

Az országúti kerékpáros nem fogalmaz meg elvárásokat magával szemben, de szeretné kihasználni, az olimpiai versenye 3 hegymenetet is magában foglal, ami számára kedvező.

„Az első emelkedőn még nem tekertem, de az tűnik a legkönnyebbnek, hosszú, de lankás. A második megy fel a Fudzsira, pontosabban csak a lábáig, mert 1400 méter után még több mint két Kékestető lenne a 3776 méteres csúcsáig. Ez már kifejezetten nehéz emelkedő, amely alaposan meg fogja rostálni a 130 fős mezőnyt, főleg ha a legnagyobb nemzetek a várakozásoknak megfelelően iramot diktálnak majd. A harmadik hegy lesz a legnehezebb, rendkívül meredek szinte végig” – mondta hétfőn az MTI-nek a 234 kilométeres pályáról a Groupama-FDJ bringása, aki bár konkrét helyezést nem kívánt mondani, de célként azt fogalmazta meg, hogy az első két hegyen a főmezőnyben tudjon maradni, és lehetőleg a legkevesebb energiát veszítse, hogy aztán a harmadikon mindent kiadjon magából.

„Azért sem szeretnék elvárást megfogalmazni, mert ritkán megyek egynapos versenyen, így nem tudom, pontosan mit várhatok magamtól. Ha például kétszer egymás után mennénk ezen a pályán, annak biztos jó lenne az átlaga” – nyilatkozta.

A 23 éves Valter Attila kifejtette, végig nagyon jó minőségű és rendkívül széles az út, így nincs benne egyetlen veszélyes rész sem, még a lejtmenetek sem technikásak, hajtűkanyar is alig van bennük, ráadásul azok is szélesek, ezért a helyezkedésnek nem lesz túl nagy szerepe. Így annak sem, hogy ő egyedül képviseli Magyarországot, azaz nem lesz segítő csapattársa. A francia istállójától ugyan a svájci Stefan Küng és a francia David Gaudu is a mezőny tagja lesz, de mint megjegyezte, velük még nem szerepelt ugyanazon a versenyen. Az egyik legnagyobb favoritnak az immár kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacart tartja, aki „még akkor is nagyon erős, ha épp gyenge napja van”.

„Nagyon tetszik Japán, itt teljes a nyugalom, a bringával úgy előzöm az autókat, ahogy otthon engem szoktak. Nagyon szerencsés vagyok, hogy országúti kerékpárosként jutottam ki, mert szerintem én látok a legtöbbet az országból, ugyanis nekünk senki nem mondja meg, merre tekerjünk. Az átállással nem volt gondom, mert már otthon elkezdtem azzal, hogy egyre korábban feküdtem és keltem, ráadásul a hosszú repülőutat is majdnem végigaludtam, ennek köszönhetően a szombat esti érkezés után egyik éjszaka sem volt gondom” – tette hozzá.

Az idei Giro d'Italián három napig rózsaszín trikót viselő versenyző a kétnapos tapasztalatai alapján úgy vélte, a nagy hőség okozhat gondot, mert a hétfői tréningen őt is „megütötte”, hogy egy órán át tekert felfelé a 38 fokban. Hozzátette, általában nem szokta zavarni a nyári kánikula, így abban bízik, hogy a szervezete gyorsan hozzászokik ehhez, de most túlzottan megemelte a pulzusszámát.

„Párizsban biztosan nem lesznek ekkora emelkedők, így nekem most kell kihasználnom, hogy számomra kedvező útvonalat jelöltek ki az olimpián” – jelentette ki elszántan Valter Attila, aki a magyar idő szerint szombaton 4 órakor rajtoló mezőnyversenyben áll rajthoz.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×