eur:
393.04
usd:
352.76
bux:
0
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
A 2024-es párizsi nyári paralimpia érmeinek bemutatója a francia főváros melletti Saint-Denisben 2024. február 8-án. A XXXIII. nyári olimpiai játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suárez

Ekkora pénzjutalomra számíthatnak a párizsi paralimpia magyar érmesei

A paralimpián nyert aranyéremért 27,5 millió forint állami jutalom jár majd, ami a fele annak, amit Milák Kristófék kapnak.

Szerdán a megnyitóünnepséggel megkezdődnek a XVII. paralimpiai játékok Párizsban. Az olimpiai falu már a múlt héten megnyitotta kapuit, a szervezők a szeptember 8-ig tartó eseményre 180 ország 4400 sportolóját várják. A magyar küldöttség 39 sportolóból áll, akik 13 sportágban szereztek indulási jogot, ezzel mind sportolói létszámban, mind a sportágak tekintetében sikerült meghaladni a tokiói csapatot.

Közben kiderült az is, mekkora jutalomban részesülnek a paralimpián érmet nyerő, illetve pontszerző helyen végző magyar sportolók. Az állami jutalmak a hvg.hu összegzése szerint az alábbiak szerint alakulnak:

  • aranyérem: 27,5 millió forint
  • ezüstérem: 19,635 millió forint
  • bronzérem: 15,675 millió forint
  • 4. hely: 11,825 millió forint
  • 5. hely: 7,865 millió forint
  • 6. hely: 6,27 millió forint
  • 7. hely: 3,135 millió forint
  • 8. hely: 1,54 millió forint

A lap megjegyzi: a parasportolókhoz képest az augusztus 11-én véget ért párizsi olimpia magyar pontszerzői duplaannyi összeget kapnak az elért eredményeikért, vagyis az aranyéremért 55 millió forint jár. Ennek megfelelően a két ezüst- és egy bronzérmet szerző Csipes Tamara (110,89 millió forint), valamint az egy arany- és egy ezüstéremmel hazatérő Milák Kristóf (94,27 millió forint) gazdagodott a legtöbb pénzzel.

Szabados Gábor sportközgazdász korábban azt mondta az InfoRádióban, hogy Magyarország az élmezőnyben van az országok ötkarikás jutalmazási rangsorában, az igazi elismerés azonban szerinte az életjáradék. Mint fogalmazott, egyénfüggő, hogy az egyszeri összeget jól használja-e fel a sportoló, ezzel szemben az életjáradék nagyon biztos anyagi alapot és biztonságot jelent az érintetteknek a sportkarrierjük utáni időszakban, ráadásul „garantálja azt is, hogy ne kerüljenek a társadalom peremére”. Sajnos nem egy magyar olimpikonnak kellett azzal szembesülnie a múltban, hogy nehéz anyagi helyzetbe jutott, miután befejezte a profi sportot.

A sportközgazdász kiemelte, hogy az olimpiai életjáradék nagy segítséget jelenthet az élsport utáni életszakaszban a sportolók számára, mert könnyebben tervezhetnek, több lehetőség közül is választhatnak és elindulhatnak akár teljesen más úton is az életükben.

Címlapról ajánljuk
Szabó László: 68 aranyéremért utazunk Párizsba – kezdődik a paralimpia

Szabó László: 68 aranyéremért utazunk Párizsba – kezdődik a paralimpia

Tizenhét nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után szerdán elkezdődnek a paralimpiai játékok a francia fővárosban. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az InfoRádióban elmondta: azt várja a magyar sportolóktól, hogy őrizzék meg a helyüket a világ élvonalában, és Tokióhoz hasonlóan szerepeljenek az éremtáblázaton, illetve a nemzetek pontversenyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

A tőzsdéken általánosságban továbbra is pozitív hangulat figyelhető meg, az amerikai indexek közül a Dow Jones tegnap új történelmi zárócsúcsot állított be, de a többi vezető index is kis emelkedést mutatott. Ehhez képest Ázsiában már rosszabb volt a hangulat, a vártnál magasabb ausztrál infláció helyezett némi nyomást a piacokra, bár összességében így is vegyes mozgásokat láttunk. Végül, ami Európát illeti, itt a határidős indexek állása alapján nagyrészt emelkedéssel indulhat a nap. Ami a gazdasági adatokat illeti, ma idehaza és külföldön sem várunk fontos adatközlést, inkább a holnapi nap lesz izgalmas makroadatok szempontjából. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy a mai amerikai piaczárás után jelent az Nvidia, és tekintve, hogy az AI-boom szempontjából a legfontosabb részvényről van szó, így erre kiemelten figyel majd a piac.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×