eur:
395.21
usd:
353.98
bux:
73364.25
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
A csoportképen a magyar paralimpiai csapat és a szakvezetőik a csapat eskütétele után az Eiffel Műhelyházban 2024. augusztus 13-án. Középen Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alelnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, fideszes európai parlamenti képviselő, mellette balra Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, jobbra Wladár Sándor, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, előtte Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, mögötte Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elindult Párizsba a 39 paralimpikon

Izgatottan, várakozásokkal telve kelt útra a magyar csapat hétfőn a párizsi paralimpiára.

A repülőtéren többen is arról beszéltek, már nagyon várják, hogy a felkészülés után megérkezzenek a helyszínre, elfoglalják a szállásukat a paralimpiai faluban, átélhessék a paralimpiai hangulatot, illetve átessenek az első edzéseken.

A Tokióban 100 méter háton győztes, emellett két ezüstérmet is szerzett Pap Bianka már csütörtöki első versenynapját is nagyon várja, mert - mint mondta - akkor fog kiderülni, milyen formában van. A 24 éves úszó már a harmadik paralimpiájára készül, de a nyolc évvel ez előtti, riói versenyekre nem is nagyon emlékszik, mert "akkor még kicsi volt".

"Tokióból már sok hasznos tapasztalatot raktároztam el, remélem, ezeket tudom majd hasznosítani" - mondta újságíróknak az indulás előtt. "Jó lenne egyéni csúcsokat úszni, 100 háton címet védeni. A többi meg majd sikerül, ahogy sikerül, de mindent meg fogok tenni, hogy minél fényesebb legyen" - tette hozzá.

Konkoly Zsófia, aki szintén ott volt már Rio de Janeiróban és Tokióban is, 22 évesen ugyancsak címvédőként utazik, mert legutóbb győzött 100 m pillangón, emellett ő is szerzett még két ezüstöt.

"Tokióban még nem voltam címvédő, most ez másképp van, kicsit nagyobb is a nyomás, másképp kell odaállnom, de remélem, hogy ez nem lesz hátrány. Szeretnék mindenképpen dobogóra állni, legalább kettő versenyszámban" - mondta.

A második paralimpiájára utazó asztaliteniszező, Szvitacs Alexa azzal kapcsolatban hogy a Covid-járvány miatt zárt kapus tokiói paralimpia után Párizsban sok érdeklődőre lehet számítani, többek között arról beszélt, hogy sosem zavarta, ha vannak nézők a versenyeken, sőt, inkább motiválja, ha neki szurkolnak. Legutóbb egyesben harmadik lett, és ennél most sem akar rosszabb eredményt elérni.

"Minimum szeretném ugyanezt megismételni, de nyilván annál fényesebb érmet szeretnék hazahozni" - árulta el.

A francia fővárosban 39 magyar 13 sportágban, 68 számban küzd majd a minél jobb helyezésekért. A Magyar Paralimpiai Csapatot - amely szakemberekkel, kísérőkkel együtt 120 fős - a Wizz Air szállítja menetrend szerinti járatával, a Team Hungary dizájnt viselő repülőgéppel Párizsba, illetve majd a játékok után vissza Budapestre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×