eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
A negyedik helyezett Németh Nándor a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Plagányi Zsolt: Németh Nándor semmivel sem rosszabb az ezüst- és a bronzérmesnél

Századmásodperceken és a szerencsén múlt az érem, amit nem nagyon lehet elemezni – mondta az InfoRádióban a BVSC edzője tanítványa úszásáról a 100 méter gyors olimpiai döntőjében. Plagányi Zsolt nem tudta megmondani, mi kellett volna még ahhoz, hogy Németh Nándor dobogós helyen végezzen, mert szerinte egyszerűen nem volt különbség a második, a harmadik és a negyedik helyezett között.

Németh Nándor egy századmásodperccel maradt le a dobogóról és az ezüstérmes is csak két századmásodperccel előzte meg a BVSC versenyzőjét 100 méteres gyorsúszásban a párizsi olimpián. A döntő után azt mondta, büszke az eredményére, mint ahogy arra is, hogy 2018 óta minden olyan világversenyen volt döntős szereplése, amelyen elindult.

Németh Nándor edzője, Plagányi Zsolt azt mondta az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában, hogy nagy siker az olimpiai negyedik hely, és csak amiatt lehet egy kicsit bánkódni, hogy a szerencse ezúttal nem állt tanítványa mellé, aki a harmadik helyen jutott be a döntőbe, és hajszálnyira volt az ezüstéremtől. Nagyon szoros volt a finálé, és akár olyan holtverseny is kialakulhatott volna mint a 2016-os riói olimpián, amikor korábbi tanítványa, Cseh László a 100 méter pillangó döntőjét követően az amerikai Michael Phelpsszel és a dél-afrikai Chad le Clos-val együtt állhatott fel a dobogó második fokára. A BVSC edzője hozzátette: nem örülnek, hogy nem kedvezett nekik a szerencse, ugyanakkor úgy véli, a megfelelő helyén kell kezelni az eredményt.

Ezzel arra utalt, hogy Németh Nándor nem először bizonyította be, hogy helye van a világ legjobb gyorsúszói között. Mint fogalmazott, az új olimpiai bajnok, a világcsúcsot döntő kínai Pan Csan-le „űridőt” úszott, a többiek viszont egy szinten vannak, és szinte egyszerre értek célba.

„Nem lehet azt mondani, hogy Nándi gyengébb volt az ezüst- vagy a bronzérmesnél”

– jegyezte meg a szakember.

Hozzátette: egyáltalán nem lepte meg tanítványa nagyszerű párizsi teljesítménye, az edzéseken egyértelműen látszott, hogy versenyben lesz a legjobbakkal. Plagányi Zsolt előzetesen úgy saccolt, hogy 47.3 másodperc körüli időt kell úszni az éremhez, ettől végül két tizeddel maradt el Németh Nándor a döntőben. Mint mondta, óriási meglepetés nem érte, és „akár még a célul kitűzött időeredmény is reálisan elérhető lett volna, de ezúttal másképp alakultak a dolgok”.

Németh Nándor azt nyilatkozta a döntő után, hogy ő úgy érezte, tökéletesen úszott, mindent kiadott magából. Edzője is így látta, mivel a kétszeres junior világbajnok „nagyon jó állapotban” érkezett meg Párizsba, és már az előfutamában, valamint az elődöntőben is biztató volt a szereplése. Századmásodperceken és a szerencsén múlt az érem, amit Plagányi Zsolt szerint

nem nagyon lehet elemezni, nem is tudta megmondani, mi kellett volna még ahhoz, hogy tanítványa dobogós helyen végezzen.

Németh Nándor az elődöntőben 22,71-es idővel fordult, a döntőben viszont egy kicsit rosszabb, 22,90 volt az ideje az első 50 méter után. Plagányi Zsolt szerint ugyanakkor nem biztos, hogy kifizetődőbb lett volna az erősebb kezdés, mert akkor nem tudott volna tartalékolni a hajrára. Emlékeztetett, hogy tanítványa a júniusi, belgrádi Eb-n 22,66-tal kezdett, és lett végül ezüstérmes. Úgy véli, Németh Nándor Párizsban jól úszta a táv második felét, de maradt még benne. „Nem állt össze annyira az úszása, mint amire én gondoltam, de így is tökéletes volt ez a teljesítmény” – magyarázta.

Bár közvetlenül a döntő után nagyon csalódott volt Németh Nándor, edzője azzal vigasztalta, hogy a negyedik hely is „világraszóló eredmény”, az egy-két századmásodpercnyi különbség pedig „szinte semmi”. Plagányi Zsolt azzal próbált meg lelket önteni belé, hogy gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt nyújtotta, mint a második és a harmadik helyezett.

„Nándi ismét megmutatta, hogy ott van a világ legjobbjai között és bármikor, bármilyen világversenyen éremesélyes” – zárta gondolatait a BVSC edzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban fejeződik be a XXXIII. nyári olimpia.

Támadnak a darazsak -– a szakértő szerint halálos is lehet, és nem segít a kalcium

A napokban lódarazsak csíptek meg egy nőt Veszprém megyében, szédülni kezdett, hányingere lett és torokdagadást észlelt. A mentésirányító mentőhelikoptert riasztott a helyszínre. A kirándulót végül stabil állapotban szállították kórházba. A klinikai immunológus, allergológus szerint erős tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni, de enyhébb tünetek után is érdemes orvoshoz menni és konzultálni a teendőkről. Az InfoRádió Nékám Kristófot kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×