eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 10-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.

A La Defense Arena bejáratánál hosszú, több száz méteres sorok kígyóztak, a többség arra várt, hogy lássa a párizsi olimpia talán legnagyobb hazai sztárját, Leon Marchand-t. A francia úszó a 400 méter vegyes magabiztos megnyerésével indította az olimpiát, de még három számban érdekelt. A 200 méteres pillangó előfutamait kedd délelőtt rendezték, Marchand-nál pedig a magyar szurkolók számára fontosabb volt, hogy Milák Kristóf és Márton Richárd is ott volt a mezőnyben.

Előbbi szereplése kiemelt figyelmet vonzott, hiszen sokáig az is bizonytalan volt, egyáltalán elindul-e a címvédő Párizsban, miután hónapokra leállt az edzéssel, majd miután újrakezdte, az volt a kérdés, hogy milyen állapotban lesz a játékokra. Az olimpia előtt közvetlenül néhány napig edzője, Virth Balázs sem tudott arról, hogy milyen munkát végez. Végül múlt szombaton érkezett meg Párizsba.

Milák Kristóf szokásos módon egykedvűen készülődött a beugrásra. A rajt után rögtön vezetett, lazán, egyenletesen úszott. Egyedül a svájci Ponti tudta vele tartani a lépést – Tokióban őt győzte le. A második 100-at meghúzta, de nem kellett mindent kiadnia magából, így is 1:53.92 másodperces idővel nyert.

Az utolsó futamban Marchand-t hatalmas üdvrivalgás kísérte, és nagyot csatázott az olasz Alberto Razzettivel. Egyikük sem úszott a maximomon, az olasz nyerte a futamot, a francia lett a második. Márton Richárd 1:56.03-mal a hatodik helyen végzett.

Az idők összesítése alapján Milák volt a leggyorsabb, egyedül ő jutott 1:54 alá.

Mostani ideje fél másodperccel jobb annál, amivel a belgrádi Eb-t megnyerte öt héttel ezelőtt (1:54.43), vagyis a fejlődés látható.

Csak összehasonlításként: 2021-ben Tokióban 1.53.58-as idővel kezdett az előfutamban - igaz, utána a középdöntőben, majd a fináléban 1-1 másodperceket javított, erre most az előzmények után nem igazán lehet számítani.

Az olimpiai bajnok a vegyes zónában nem nyilatkozott a magyar sajtónak. Márton Richárd a 16., vagyis pont az utolsó helyen került a középdöntőbe, amelyet kedd este 20:42-kor tartanak. Az ottani időkből több következtetést lehet már levonni.

Férfi 100 gyors

Németh Nándor a román David Popivici-csal került egy futamba, meg is szorongatta a 200 gyors bajnokát. A magyar úszó - akinek célja, hogy Eb- és vb-érme mellé olimpiait is szerezzen - 47.93-as idővel csapott célba, egy századdal maradt el Popovicitól. Németh összesítésben a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát.

"Kicsit a lelkemnek jól esik, hogy ilyen idővel kezdtem, de ennél majd jobb kell este. Úgy érzem, hogy van még ebben pár tized. Elég kemény lesz a középdöntő, első futamban vagyok, ami kicsit nehezebb, de olyan időt kell úszni, hogy a többiek kicsit megijedjenek. Bizakodó vagyok, van esélyem a döntőre, mindent meg fogok tenni, hogy ott is legyek" - mondta Németh Nándor, aki szerint elég lassú a medence.

Női 1500 gyors

Jackl Vivien futamában a hatodik lett 16:31.25-tel, és nem jutott tovább - összesítésben ez a 15. helyre volt elég a 15 éves úszótól. Katie Ledecky már az előfutamban leiskolázta a mezőnyt.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×