INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

olimpia 2016

olimpia 2016

paralimpia

oroszország

magyarország

Újabb magyar kvóták a paralimpián?

InfoRádió / MTI

Újabb magyar kvótákat jelenthet az orosz parasportolók kizárása a paralimpiáról - kommentálta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a IPC döntését, miszerint nem indulhatnak a szeptemberi, riói paralimpián az orosz sportolók. Orosz részről politikai jellegű, igazságtalan lépésnek nevezték a határozatot.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden hozta nyilvánosságra döntését, amellyel megerősítette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) augusztus 7-én bejelentett határozatát.

Az IPC azután döntött a mintegy 250 orosz sportoló kizárásáról, hogy az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette. Az orosz sportvezetők fellebbeztek az ítélet ellen, s kilátásba helyezték, hogy ha a CAS nem ad nekik igazat, akkor polgári bírósághoz fordulnak.

A CAS a mostani döntését azzal indokolta, hogy az IPC nem sértette meg a szabályokat és a "körülményekkel arányosan" határozott. Az Orosz Paralimpiai Bizottság nem tudott olyan bizonyítékot felmutatni, amely megváltoztatta volna a tényeket - áll a CAS közleményében.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter úgy fogalmazott, hogy inkább politikai, semmint jogi döntés született.

"Nincs semmi ok parasportolóink kizárására, mégis ez történt" - mondta Mutko, aki hozzátette: keresik a jogi orvoslat lehetőségét.

"Azok a szervezetek, amelyeknek a védelem lenne a feladatuk, nem védik meg a paralimpikonokat, éppen fordítva: büntetik őket" - közölte.

A paralimpiát szeptember 7. és 18. között rendezik Rio de Janeiróban. A fogyatékossággal élők viadalán 40 fős magyar csapat indul, de elképzelhető, hogy a mostani döntés nyomán bővül a létszám.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Az olimpián a NOB adatai szerint mintegy 280 orosz sportoló vett részt.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke kedd délutáni állásfoglalásában köztölte, tudomásul veszik és a CAS és az IPC és döntését.

"A Magyar Paralimpiai Bizottság már hetek óta készül arra az eshetőségre, hogy az utolsó pillanatban nyílik lehetőségünk magyar versenyzőket nevezni a paralimpiára, valamint megszervezni utazásukat és ellátásukat. Egyetlen magyar parasportolót sem fogunk itthon hagyni, akinek lehetősége nyílik arra, hogy a felszabadult kvótás helyeket elfoglalja. Jelenleg 40 sportolónknak van indulási joga Rióban, arra számítok, hogy ez legalább két fővel nőni fog" - jelentette ki az MPB elnöke, hozzátéve: az IPC és a CAS döntése a doppingellenes harc és a sportdiplomácia új terepeit nyitja meg, amelyekben "nekünk, magyaroknak is észnél kell lennünk, különös tekintettel arra, hogy 2024-ben Budapest olimpiát és paralimpiát kíván rendezni".

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018