eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Svájc legyőzte Albániát

A svájci válogatott 1-0-ra legyőzte az albán csapatot Lensban, a labdarúgó Európa-bajnokság szombat délutáni mérkőzésén, az A csoport 1. fordulójában.

A lensi összecsapáson hamar vezetést szereztek a

svájciak, akik a bő félóra múltán 10 főre fogyatkozott riválissal szemben a meccs végéig megőrizték minimális előnyüket.

A négyesnek - egyben az Eb-nek - a magyar Kassai Viktor vezette péntek esti nyitómeccsén Franciaország 2-1-re megverte Romániát a párizsi Stade de France-ban.

Eredmény:

A csoport, 1. forduló:

Svájc-Albánia 1-0 (1-0)

-----------------------

Lens, Stade Bollaert-Delelis Stadion, 34 ezer néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

gólszerző: Schär (5.)

kiállítva: Cana (37.)

sárga lap: Schär (14.), Behrami (67.), illetve Cana (23.), Kace (63.), Kukeli (89.), Mavraj (92.)

Svájc:

------

Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, G. Xhaka, Dzemaili (Frei, 76.) - Shaqiri (Fernandes, 88.), Seferovic, Mehmedi (Embolo, 62.)

Albánia:

--------

Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Kukeli, T. Xhaka (Kace, 62.), Roshi (Cikalleshi, 74.), Abrashi, Lenjani - Sadiku (Gashi, 82.)

A svájciak azonnal támadószerepben léptek fel, egymás után formálták akcióikat, s törekvéseiket hamar siker kísérte: az 5. percben egy szögletre rosszul, megkésve jött ki az albánok kapusa, Berisha, a svájciak védője, Schär pedig zavartalanul fejelhetett az üresen tátongó kapuba (1-0).

Lassan ocsúdtak az albánok, néhány tétova kísérletük akadt, de igazán nagy helyzetet csak félóra elteltével tudtak kialakítani. Ekkor a svájci védőktől kísérve Sadiku kilépett, ám pontatlanul célzott, s a háló helyett a kapusba lőtte a labdát a 31. percben.

A 37. percben megfogyatkozott az albán alakulat: második sárga lapját is begyűjtve kapta meg a pirosat a csapatkapitány Cana, aki estében kézzel ütött bele a labdába. Az ezért a 16-os vonalának közeléből járó szabadrúgást Dzemaili a kapufára bombázta.

A második félidő elején a svájciak gyors egymásutánban háromszor is helyzetbe kerültek, de nem tudták megduplázni előnyüket. A lehetőségek elfecsérlése nem ütött vissza: az emberhátrányban játszó albánok nemigen tudtak mit kezdeni magukkal, a svájci kapusnak alig akadt teendője. Amikor pedig mégis gólszerzési alkalom adódott - jelesül a 76. percben -, Sommert "megkímélte" Sadiku, aki az oldalhálóba lőtt.

A hajrában a svájciak növelhették volna előnyüket, nem tették, de az egy gól is elegendőnek bizonyult a győzelemhez, noha a 87. percben az albánok egyenlíthettek volna, csakhogy Gashi közelről hibázott, pontatlan lövését Sommer hárítani tudta.

A mérkőzést különlegessé tette, hogy a bázeli születésű Xhaka-testvérek, a svájci Granit és az albán Taulant egymás ellen játszott.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×