eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
LUSAIL CITY, QATAR - NOVEMBER 22: Lionel Messi of Argentina looks dejected during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Argentina and Saudi Arabia at Lusail Stadium on November 22, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nyitókép: Ian MacNicol/Getty Images

Itt a futball-vb eddigi legnagyobb meglepetése

Az első félidőben eldönthette volna Argentína első vb-meccsét, de az 1–0 után Szaúd-Arábia öt perc alatt fordított és nyert.

Fergetegesen kezdtek az argentinok a Szaúd-Arábia ellen a C-csoport első mérkőzésén a katari labdarúgó-világbajnokságon, de csak egy varozás után megítélt tizenegyesből szereztek gólt az első félidőben. Lionel Messi lőtte be.

A fordulás után az ázsiaiak rákapcsoltak a Copa América-győztes ellen, és öt perc alatt megfordították a mérkőzést. A csaknem 14 perces hosszabbítás végéig megtartották az eredményt, így a torna egyik nagy esélyese vereséggel kezdte a tornát.

Az előző négy összecsapásukon nem nyertek a szaúdiak az argentinok ellen. A Copa America-győztes dél-amerikaiak 1990-ben kezdték vereséggel a vb-t, azóta viszont – hat győzelemmel és egy döntetlennel – veretlenek voltak a nyitómeccseiken.

Az argentin válogatott 2019. július eleje óta 36 mérkőzést vívott meg veretlenül - 25 győzelemmel és 11 döntetlennel -, és egy mérkőzésre volt attól, hogy beállítsa az olaszok 37-es rekordját,

melyet 2018 és 2021 között állítottak fel.

Lionel Messi a várakozásnak megfelelően csapatkapitányként ott volt az argentin együttesben, a hétszeres aranylabdás az ötödik világbajnokságán lépett pályára, ezzel beérte a csúcstartó négyest: a német Lothar Matthäust, az olasz Gianluigi Buffont, valamint a mexikói Antonio Carbajalt és Rafael Márquezt.

Nagy lendülettel kezdtek az argentinok, Messi már a második percben gólt szerezhetett volna egy jobb alsó sarokra tartó lövéssel. Nem sokkal később 11-esből összejött neki a gól, ezzel ő az első argentin futballista, aki négy vb-n eredményes tudott lenni. Nem szorította kapuja elé a szaúdiakat a dél-amerikai csapat, így labdaszerzés után többször vezethetett gyors ellenakciót. Ezekből három is góllal zárult, de les miatt – az első kettő a VAR-jelzése alapján – mindegyiket érvénytelenítette a játékvezető.

Az első félidőben végig az argentinok játszottak veszélyesebben, a második elején azonban váratlanul egyenlítettek a szaúdiak

a jól kilépő al-Sehri pontos befejezésének köszönhetően, öt perccel később pedig a vezetést is megszerezték al-Davszari remekül eltalált lövésével.

Hármat cserélt Lionel Scaloni, a nehéz helyzetbe került dél-amerikaiak szövetségi kapitánya. Igyekezett az argentin csapat, de lassan, körülményesen szövögette támadásait, így nem sok veszélyt tudott teremteni a közel-keletiek kapuja előtt. Ezzel a vb első nagy meglepetése született meg.

A ráadásban a szaúdiak kapusa egy kifutásnál letarolta csapattársát, Jasszer al-Sahranit, akit hordágyon vittek le a pályáról.

I. félidő

8-10. perc: baloldali argentin szabadrúgás után Kanno a 16-oson belül földre vitte Paredest, a játékvezető a VAR segítségével büntetőt ítélt, melyet Messi végzett el, és higgadtan a kapu jobb oldalába passzolva vezetéshez juttatta csapatát (1-0)

II. félidő

48. perc: Szaleh al-Sehri indult meg a középtől kissé balra Romero mellett a labdával, és kilőtte a hosszú sarkot (1-1)

53. perc: Szalem al-Davszari cselezett ki több argentint a 16-os bal sarkánál, majd jobbal a bal felső sarokba tekert (1-2)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×