eur:
388.85
usd:
359.34
bux:
66193.52
2024. február 23. péntek Alfréd
Szocsi, 2018. június 23.Szymon Marciniak lengyel bíró (b) kiállítja a német Jerome Boatenget az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Németország - Svédország mérkőzésen  a szocsi Fist Stadionban 2018. június 23-án. (MTI/EPA/Friedemann Vogel)
Nyitókép: Friedemann Vogel

Puhl Sándor: a videóbíró gyilkolja a játékvezető hitelességét

Az emberi tényező miatt a videóbírós rendszer sem hibátlan - mondta az InfoRádióban Puhl Sándor, az 1994-es világbajnokság döntőjének játékvezetője. A korábban a négyszer is a világ legjobbjának választott Puhl Sándor szerint a játékvezetők hitelességére is hatással lehetnek a videóbírós döntések.

Az oroszországi világbajnokságon alkalmazott videóbíró eddig megítélése vegyes, voltak esetek, amikor jól használták, de volt, amikor a visszajátszások megtekintése ellenére is rossz döntés született - mondta az InfoRádiónak Puhl Sándor az 1994-es világbajnokság döntőjének játékvezetője.

"Voltak olyan jó döntések, amelyek a videóbíró segítségével születtek meg, és nyilvánvalóan volt olyan téves ítélet is, amikor nem kérték a videóbírót, vagy érthetetlen módon a videóbíró sem jelezte a játékvezetőknek a tévedést. A harmadik eset, amikor a videóbírót is használta a játékvezető, mégis rossz döntést hozott.

Ez tulajdonképpen hozzátartozik a labdarúgáshoz, mert ugyanabból a képanyagból lehet, hogy öten ötféle véleményt alkotnánk"

- mondta Puhl Sándor, és hangsúlyozta, hogy az emberi tényező miatt ez a rendszer sem hibátlan. Korábban, ha a játékvezető hozott egy téves döntést, azzal együtt kellett élni, most a videóbíróval együtt hoz jó vagy rossz ítéletet.

A korábban a négyszer is a világ legjobbjának választott szakember kiemelte, hogy a játékvezetők hitelességére is hatással lehetnek a videóbírós döntések.

"A stadionban lévő játékvezetőn van egy pszichikai nyomás, amely együtt hullámzik a mérkőzéssel, a videobíró viszont mindennemű presszió és emóció nélkül hozza meg a döntést, a pályán azonban nem kell vállalnia a következményeit. Ez a játéktéren lévő játékvezetőre hárul, de

kérdés, mennyi hitelessége marad így neki, bízhatnak-e benne a játékosok"

- vélekedett Puhl Sándor, aki szerint szűkíteni kellene, hogy milyen esetekben használják a videóbírót.

"Azt tudom támogatni, amiben a technika objektív segítséget tud nyújtani. Ilyen az például, hogy valóban gólt volt-e, vagy hogy valakit vétlenül állítottak ki. A többi részén finomítani kell, mert látjuk, hogy például a kezezés a videóbírónál is vitatható. Olyan vitás kérdéseket kell még tisztázni, amelyek eddig is benne voltak a futballban" - mondta az egykori játékvezető, aki úgy érzi, a játék szépségének megőrzése érdekében nem kellene minden helyzet megítélését a technikára bízni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

Az MNB 2024 januárjában ismét lefolytatta Banki Konjunktúrafelmérését. A válaszok alapján a bankrendszer 2023 második felében összességében a konjunktúra enyhe romlását tapasztalta. A bankok szerint a működési költségek emelkedése, a nemzetközi makrogazdasági környezet, az ügyfélkockázatok, a hitelkereslet, illetve a szabályozói környezet alakulása is negatívan hatott. Ezt részben ellensúlyozta a piaci verseny fokozódása, a hazai makrogazdasági környezet és a forrásokhoz való hozzáférés. A következő félévre a verseny, a hazai és nemzetközi makrogazdasági környezet, a hitelkereslet és a források elérhetősége tekintetében is javuló konjunktúrát várnak a bankok, így 2021 vége óta először ismét pozitívba fordulhat az index értéke - közölte honlapján a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×