eur:
394.85
usd:
368.45
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Szoboszlai Dominik a mérkőzésen megsérült Varga Barnabás mezében ünnepli a csapat győzelmét a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzés végén a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szoboszlai Dominik a legértékesebb Eb-sztárok között, a magyar válogatott viszont csak a 19. – listák

A teljes angol keret értéke a fele annak az összegnek, amiért a magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret – mondta az InfoRádióban Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése szerint a magyar labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságon szereplő 24 csapat közül a 19. legértékesebb, a torna 25 legmagasabb piaci értékkel rendelkező játékosa között pedig ott van a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik is a Transfermarkt adatbázisa alapján.

A franciákat (1,23 milliárd euró) és a portugálokat (1,05 milliárd) megelőzve az angol keret értéke (1,52 milliárd) a legmagasabb, míg

Marco Rossi válogatottjának összértéke 165,45 millió euró.

A lista utolsó helyezettje Románia, 92,13 millió euróval.

Pásztor Szabolcs összehasonlításképpen az InfoRádióban elmondta: nemrég vásárolta vissza a magyar állam a ferihegyi repülőteret, a vételár pedig 3,1 milliárd euró, átszámítva mintegy 1200 milliárd forint volt. Ennek az összegnek a felét éri a teljes angol keret.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója közölte: a Transfermarkt adatai szerint a magyar válogatott valamennyi Eb-csoportellenfelének – Németország (831 millió euró), Svájc (281,5 millió) és Skócia (207,4 millió) – nagyobb az értéke Marco Rossi válogatottjáénál, és a három csapat közül csak a vasárnap drámai végjátékban legyőzött skótok állnak hátrébb a FIFA-világranglistán.

A kutató elmondta: az egyes csapatok, játékosok értékének vagy minőségének összehasonlításánál létezik egy jól bevált és ismert módszertan, ami leginkább a szurkolói véleményeket veszi alapul. Ennél jóval egzaktabb és átláthatóbb a Transfermarkt árazási modellje, amely a piaci értékek alapján rangsorol. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint utóbbi

jobban épít arra, mekkora kereslet van az adott játékos iránt.

Az egyes adatok megállapításánál figyelembe veszik a múltban kifizetett vagy a jövőbeli lehetséges átigazolási díjat, a fizetések nagyságát és értékét, sőt a labdarúgók becsült marketingértékét is.

A futballklubok ugyanis azt is mérlegelik egy-egy játékos szerződtetésénél, hogy mennyi mezt tudnak majd értékesíteni a megszerzésükkel.

A legfrissebb adatok szerint a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságon részt vevő játékosok közül a francia Kylian Mbappé és az angol Jude Bellingham a legértékesebb – 180-180 millió euróval. A Manchester City angol szélsője, Phil Foden (150 millió) a harmadik, míg az Arsenal szintén angol válogatott játékosa, Bukayo Saka (140 millió) a negyedik a listán. Az első 25 helyen rangsorolt futballista között hat angol, négy francia, három-három német, spanyol és portugál, két olasz, valamint egy-egy holland, grúz, horvát és magyar van.

Szoboszlai Dominik értéke a Transfermarkt adatai alapján 75 millió euró, amivel a Liverpool magyar középpályása a horvát Josko Gvardiollal 21. a listán.

Több liga esetében köztes frissítéseket hajtanak végre szezon közben, hogy láthatóvá váljanak év közben is a labdarúgók piaci értékének változásai, például az egyre kiemelkedőbb teljesítményt nyújtó fiatalokat vagy az adott bajnokságba újonnan igazolt játékosokat érintően. A korrekció reagál többek közt a focisták megnövekedett játékidejére, vagy olyan játékosok feltűnésére, akik korábban alacsonyabb piaci értékkel rendelkeztek.

Fontos egyéni tényezők még a jövőbeli kilátások, a játékos életkora, fejlődési potenciálja, az általa nyújtott teljesítmény a klubjában és a válogatottban, illetve a rutinja. Sokat nyom a latba az is, hogy milyen erősségű bajnokságban szerepel az adott futballista, annak milyen a státusza, mind sport-, mind pénzügyi szempontból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

A csoportkör után kiesett az Európa-bajnokságról a magyar labdarúgó-válogatott, ennek ellenére meg tudta erősíteni az elmúlt években kivívott pozícióját – mondta Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a túl magas elvárásokról, a topklubokban szereplő játékosok hiányáról, Marco Rossi jövőjéről és Szoboszlai Dominik értékéről is.

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×