eur:
393.22
usd:
362.75
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
LEIPZIG, GERMANY - JUNE 24: Mattia Zaccagni of Italy scores his teams first goal during the UEFA EURO 2024 group stage match between Croatia and Italy at Football Stadium Leipzig on June 24, 2024 in Leipzig, Germany. (Photo by Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images)
Nyitókép: Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images

Arrigo Sacchi: ébresztő!

A Milan Berlusconi-korszakának első sikeredzője - 1994-ben világbajnoki ezüstérmes az olasz válogatottal - elemezte a Squadra Azzurra teljesítményét a csoportszakaszban látottak alapján, különös tekintettel a horvátok elleni döntetlenre. Meglepő észrevételeket tett.

„Nem hiszek a szerencsében, soha nem is hittem benne. Zaccagni, a körülményekhez képest csodálatos gólja jutalom az eltökéltségért, mert az azzurrók ezer nehézség ellenére is megmutatták, hogy mindig hisznek, a sok elkövetett hiba ellenére sem adják fel.

Most azonban ahhoz, hogy ez a nagyszerű gól, amely a Svájc elleni nyolcaddöntőbe juttatott minket, pozitív fordulópontot jelentsen, Spalletti fiainak fel kell ébredniük. Igen, jól hallottad: ébresztő!

Számomra időnként félénknek, visszahúzódónak és ennek következtében lassan reagálónak tűntek. Most félre kell tennünk a félelmeket, bátrabbá kell válnunk, meg kell támadnunk az ellenfelet, bárki legyen is az.

Hihetetlenül megijedtünk, de volt erőnk az utolsó másodpercig talpon maradni. Ám most már sebességet kell váltanunk, és a helyes utat kell választanunk.

Ha az eredményt nézzük, logikus, hogy nekünk, olaszoknak ünnepelnünk kell. De jaj, ha álmodozni kezdünk! Tartsuk a lábunkat a földön, kérem, és elemezzük jól a történteket. Az első félidőben Horvátország nehéz helyzetbe hozott minket, ezt felesleges tagadni.

A Squadra Azzurra nem volt egységes, szétszakadtak a csapatrészek. Hajlandó vagyok unalomig ismételni: az olasz válogatott nem támad le, s ha nem támadsz le, nem jutsz messzire.

A középpályán három játékosunk volt, Jorginho, Barella és Pellegrini, akik minden egyes passz előtt legalább háromszor-négyszer többet értek a labdához, mint kellett volna. Nyilvánvaló, hogy ezáltal lelassult a játékunk, és könnyebben megfékezhetők voltak a horvátok számára az akciók.

Úgy tűnik, Barellának nem volt túl jó estéje, Pellegrini fáradtnak tűnt egy különösen mozgalmas szezon után, Jorginhónak nincs olyan tempója, mint korábban, s ezekből ez jött ki.

Néha sikerült is előrelendülni a szélen, Di Lorenzóval az egyik, Dimarcóval a másik oldalon, de folyamatosan ez sem ment. Ráadásul a csatárpáros – talán azért is, mert nem volt jó a választás – nem a megfelelő ütemben mozdult. Retegui nagyon keveset tett, és Raspadori, akit jól ismerek, szintén.

A második félidő elejétől ugyanazt a hibát követtük el, mint a meccs elején, lomhák, motiválatlanok voltunk, így Horvátország erősen kezdett, és nehéz helyzetbe hozott minket.

Donnarumma elképesztően védett Modrić büntetőjénél, aztán arra gondoltam, talán most felébredünk. De nem, jött a keresztbeívelés, az újabb védelmi hiba és Horvátország gólja. Kíváncsi lennék: hogyan lehet elkövetni két olyan hibát, mint Frattesi a tizenegyesnél, Bastoni pedig Modrić góljánál? Bizonyos esetekben óvatosabbnak kell lenni, máskor gyorsabban reagálni.

Spalletti cseréi, ha az eredményt nézzük (a csereként beálló Zaccagni szerezte a gólt), valami pozitívumot jerlentettek, de sokkal többet várok. Tudom, hogy nincs idő a munkára, hogy nem tudnak csodát tenni, de szeretnék több bátorságot látni a pályán. Scamacca, amikor beállt, kicsit többet mozgott, mint általában, és ez pozitív. Chiesának nagyszerű képeségei vannak, amelyeket meg kell tanulnia jobban kihasználni.

Általánosságban: az egész olasz csapatnak kell jobban hinnie magában. Nagyon tetszett Calafiori megmozdulása, ami az egyenlítéshez vezetett. Határozottsággal, bátorsággal, technikával megtett lépés. Innen kell folytatni.

Olaszországnak erre kell építenie. A pálya közepén kevesebbet kell dajkálni a labdát, és többet kell támadnunk, mert amikor támadsz és ellopod a labdát, kezdeményezhetsz. A lelki tényező gyakran döntő, és Spalletti azon fog dolgozni, hogy elérje azt a minőségi ugrást, amelyet mindenki elvár."

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×