eur:
395.21
usd:
369.5
bux:
71772.41
2024. június 28. péntek Irén, Levente
STUTTGART, GERMANY - JUNE 23: Angus Gunn of Scotland collides with Barnabas Varga of Hungary as he punches the ball clear during the UEFA EURO 2024 group stage match between Scotland and Hungary at Stuttgart Arena on June 23, 2024 in Stuttgart, Germany. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Nyitókép: Shaun Botterill/Getty Images

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján.

A Magyarország–Skócia Európa-bajnoki csoportmérkőzés nem hozott látványos futballt, mégis a világhíradókba került egy súlyos sérülés miatt. A második félidő derekán egy beívelésnél Varga Barnabás a levegőben ütközött a skótok kapusával, Angus Gunn-nal, és utána szinte élettelenül terült el a gyepen. A csapattársai azonnal jelezték, hogy nagy a baj, nemcsak a csapatorvosok segítségére volt szükség, hanem a mentők bevetésére is.

Sokakat a három évvel ezelőtti esetre emlékeztetett a mostani, amikor a dán Christian Eriksen terült el a földön, és ugyanúgy azonnal ponyvákkal takarták az orvosi beavatkozást, mint most Stuttgartban. Csaknem tíz perc után végül hordágyon, de még mindig takarásban vitték ki a magyar csatárt a gyepről, és csak fél órával később érkezett a hír, hogy kommunikálni tud az egészségügyi személyzettel, tehát eszméleténél van.

Marco Rossi az 1-0-ra megnyert mérkőzés után sajtótájékoztatón annyit közölt, hogy Vargának az arccsontja tört el és agyrázkódása van, így már nem számíthat rá az Eb-n, ha továbbjut a csapata. Még az éjszaka az MLSZ a közösségi oldalain jelezte, hogy a játékos arcában több csont is eltört, és nagy valószínűséggel műtét vár rá.

Az eset nagy visszhangot váltott ki a futballvilágban is, Antoine Griezmann, a franciák világbajnok klasszisa Varga Barnabás neve mellett piros szívvel jelezte együttérzését.

A francia válogatott közösségi oldala is posztolta a magyar támadó 19-es számú mezét.

A magyar támadót támogatásáról biztosította Cole Palmer, az angolok középpályása.

A futballvilág legismertebb újságírója, Fabrizio Romano is több posztban számolt be Varga állapotáról.

Az esetről a mérkőzés után, a sajtótájékoztatón Botka Endre is beszélt. "Nagyon közel voltam a szituációhoz, hallottam a nagy csattanást, tudtam, hogy valakinek nagy baja van. Szomorúan láttam, hogy Barni van ott nagyon rossz állapotban. Nagyon felkavaró volt" – mondta a magyar védő, de hozzátette, csak az első pillanatokban látta a csapattársát, utána már nem kapott arról információt, hogy milyen állapotban van, csak a mérkőzés végén tudta meg, hogy nincs életveszélyben.

Megszólalt az ütközés másik részese, a skótok kapusa, Angus Gunn, akinek a felvételek szerint a könyöke találta el Varga Barnabás fejét. Az eseményeket a VAR is ellenőrizte, de nem találta szabálytalannak a súlyos sérülést okozó kimozdulását.

„Nem teljesen világos, mi és hogyan történt – mondta a Norwich City kapusa. – Magasan jött a labda, és érkeznem kellett. Azt hittem, jól csináltam mindent, bár kicsit fájdalmas volt. Remélhetőleg jól van a magyar srác."

Varga Barnabás horrorsérülése nyomán a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik is a középpontba került (akárcsak Eriksen eseténél a dánok kapitánya, Simon Kjaer). Szoboszlai ért oda elsők között a földön elterülő Vargához, és utána is főszerepet játszott az ellátásában, sürgette a mentőket, sőt a gurulós hordágyat is kivette a kezükből, mert úgy vélte, túl lassan érkeznek a bajba jutott csapattársához.

"Amikor megláttam, sokkot kaptam. Azonnal az oldalára fektettem, mert az ilyen helyzetekben ez a legjobb, amit tehetünk, mert úgy láttam, nem kap levegőt" – mondta az egyik német tv-stábnak, és utána a mentőkről is beszélt: "Nem tudom, mi a protokoll, de ha segítségre van szükség, akkor nem értem, miért kell engedély ahhoz, hogy a pályára léphessenek. Ilyenkor másodpercek is számítanak, nem az én dolgom, de ezen változtatni kellene, és sokkal gyorsabban cselekedni."

Címlapról ajánljuk
Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

Szalai Máté a gázai helyzetről: sem nem háború, sem nem béke

A palesztin–izraeli konfliktus aktualitásairól, a Hezbollah és Libanon szerepéről, az amerikai elnökjelöltek Izraelhez fűződő kapcsolatáról és Ciprus kapcsán az Európai Unió lehetséges szerepéről is beszélt Szalai Máté Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Jó formában várják a hétvégét a tőzsdék

Jó formában várják a hétvégét a tőzsdék

Kis emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet ázsiában is pozitív hangulat követett, és Európában is határozott emelkedés látszik a kereskedés első szakaszában. Makroadatok tekintetében bőven lesz mire figyelni, hiszen ma publikálják az USA-ban a PCE inflációs, valamint a személyi jövedelmeket és kiadásokról szóló statisztikákat, emellett pedig Európában is érkeztek inflációs számok, valamint Németországban megjelent a júniusi munkanélküliségi jelentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×