eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk
LONDON, ENGLAND - JULY 11: England fans enjoy the pre match atmosphere on Wembley Way prior to the UEFA Euro 2020 Championship Final between Italy and England at Wembley Stadium on July 11, 2021 in London, England. (Photo by Alex Pantling/Getty Images)
Nyitókép: Alex Pantling/Getty Images

José Mourinho megmondta, mit kell csinálniuk az angoloknak az Eb-döntőben

Szinte nincsen olyan aspektus, aminek alapján ne hasonlítanák össze az angol és az olasz válogatottat a 2021-es esztendő legfontosabb futballmérkőzése, az Európa-bajnoki döntő előtt. Mind a két fél dicséri a másikat, csak néhány felhő árnyalja a verőfényes képet. Kezdés 21 órakor, a londoni Wembley-ben.

Az olaszok vagy az olaszokkal szimpatizálók még az utolsó pillanatban is kapnak muníciót. A legutóbbi „érv” a Squadra Azzurra győzelme mellett az argentinok sikere a Copa América döntőjében: Rióban 1–0-ra veszített a hazai csapat, mint ahogyan ugyancsak 1–0-ra veszítette el rendező ország válogatott, a francia a legutóbbi Eb-döntőt, 2016-ban a portugálok ellen.

Persze az angolok sem restek maguk mellett érvelni: ha Lionel Messinek és az argentin válogatottnak sikerült megtörni egy rossz sorozatot, nekik miért ne menne? (Még hogyha a két sorozat nem is azonos hosszúságú és jellegű, az angolok 1966 óta még döntőbe sem jutottak.)

Az olaszok számára vasárnap vitathatatlanul London felé fordul a figyelem,

Wimbledonban Matteo Berettini játszik a férfi egyes döntőjében (a sokkal esélyesebb) Novak Djokoviccsal, a Wembley-ben pedig este a futballválogatott próbálja megnyerni az Henri Delauney-ról elnevezett trófeát.

A három nagy sportnapilap biztató szavakkal az első oldalán jelent meg vasárnap,

  • a Gazzetta dello Sport Csináljátok meg, azurrók címmel,
  • a Corriere dello Sport Olyan nagy szerelmet emleget,
  • a Tuttosport rövid: Értetek, értünk.
  • A La Stampa közölte a csapattal együtt Londonban lévő, de operációja után a nézőtérre kényszerülő Leonardo Spinazzola társaihoz írt, bíztató levelét, amelyben azt írta: „A sérülés megfosztott attól, hogy pályára lépjek, de nem tudott elválasztani a csapattól. A még csak hároméves Mattia fiam megértette, hogy az apja nem maradhat otthon a kanapén, hogy ma este megnézze vele a mérkőzést. (…) Ennek az Európa-bajnokságnak az utolsó csatája következik a Wembley-ben. Egy sorozat, amelyre örökké emlékezni fogunk. A Stadio Olimpico varázslatos estéitől hosszú utat tettünk meg a futball templomáig. (…) Most itt vagyunk. Forza Azzurri!”

Angliában nagy figyelmet kapott José Mourinho a Sunday Timesban megjelent írása. Ebben felveti: „Anglia tanulhat Spanyolországtól, attól a csapattól, amelyik a legtöbb problémát okozta Olaszország számára. Váratlan módon nem Álvaro Moratát vagy egy másik csatárt állították a kezdő csapatba, hanem Dani Olmót. Vele a középpályán, amikor Spanyolországnál volt a labda, létszámfölénybe kerültek, és ez Olaszország számára gondot jelentett. Harry Kane is megteheti ugyanezt. Ha nem mint klasszikus középcsatár, nem mint kilences játszik, olyan területekre húzódhat, ahol elérheti, hogy Jorginhónak ne csupán Mason Mountra, hanem kettejükre kelljen koncentrálnia.”

Wayne Rooney, ugyancsak a Times vasárnapi kiadásában, ugyanott jelölte meg a mérkőzés kulcspárharcát. „Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini nagyszerű játékosok – de nem a leggyorsabbak. Biztos vagyok benne, hogy Gareth (Southgate) és Steve Holland kielemezték Álvaro Morata az elődöntőben lőtt gólját, illetve játékát. Ez azt mutatta, hogy ha a két nagy középső mögé be tudsz törni, az nem ízlik nekik. Ha az angol csapat el tudja érni, hogy Raheem (Sterling) elrohanjon, és Harry (Kane) és más gyors játékosok betörjenek, Chiellini és Bonucci egy kicsit sem fogják ezt élvezni.”

Jamie Carragher, a Liverpool korábbi védője szerint az angol válogatott játékosai a döntő eredményétől függetlenül már a legendák közé emelkedtek: „Gareth Southgate játékosai hőssé váltak. Esélyesek a győzelemre, de bármi is történik Olaszország ellen,

Anglia Euro 2020-as öröksége megszületett.

Az angol szurkolók új generációja és a fiatalabb játékosok számára a döntő elérése már egy normális jelenség. Nem terheli őket a történelem. Haladnak előre, nem sajnálják a múlt kihagyott lehetőségeit, és ezt a hozzáállást tovább fogják vinni a következő nagy tornákra.”

Az angol válogatott a The Sun szerint visszatér az eddig nem igazán bevált három belsővédős rendszerhez. Ezért Bukayo Saka kimarad, Kirean Trippier ellenben játszik. A helyén akár Jack Grealish, akár Jadon Sancho is játszhat. Azaz:

Pickford – Trippier, Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Phillips – Sterling, Mount – Kane.

Az olaszok szombat délelőtt repültek Firenzéből Londonba, s késő délután már edzettek is a Tottenham sportközpontjában. Roberto Mancini ugyanazt a tizenegyet kívánja pályára küldeni, mint a spanyolok ellen:

Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne.

A kép nagyjából délután háromig volt idilli. A belvárosi Leicester Square-en már betört néhány kirakat, már elrepült néhány italos üveg.

Hosszú este lesz.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×