eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szurkolók üzenete a dán Christian Eriksennek a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. június 15-én. A 29 éves Eriksen június 12-én az Eb-újonc finnek elleni összecsapás 43. percében mindenféle előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A 109-szeres válogatott játékost végül stabil állapotban vitték kórházba, ahol már kommunikálni is tudott.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Speciális eszközt ültetnek Christian Eriksen mellkasába

A 29 éves Eriksen szívét defibrillátorral indították újra szombaton, miután összeesett a pályán. Az eset részleteiről és a futballista kezeléséről orvosok számoltak be csütörtökön.

Kardioverter-defibrillátort kap Christian Eriksen dán labdarúgó, aki a finnek elleni szombati Európa-bajnoki mérkőzésen összeesett, de újraélesztéssel sikerült megmenteni az életét. Morten Boesen, a dánok csapatorvosa csütörtökön elmondta: Eriksen azóta különböző vizsgálatokon esett át, és ezek után született az a döntés, hogy olyan speciális eszközt (ICD) ültetnek be a mellkasába, amely képes megakadályozni a hirtelen szívleállást.

Jens Kleinefeld sürgősségi orvos részleteket is közölt a drámai történésekről. A 29 éves Eriksen szívét defibrillátorral indították újra a pályán, és az orvos hangsúlyozta, jó jel volt, hogy csupán egyszer kellett használni az eszközt.

"A játékos körülbelül 30 másodperccel később kinyitotta a szemét és tudtam hozzá beszélni" - mondta Kleinefeld.

"Nagyon megható pillanat volt, mert a mindennapi esetekben az ilyen sikeres élesztés aránya sokkal alacsonyabb."

Hozzátette: "Ez egy rövidzárlat volt. Az áramütés pedig megadja a döntő impulzust ahhoz, hogy a szív újra doboghasson. Annak a valószínűsége, hogy a szív újból leáll, minimális egy ilyen sportolónál, ellentétben az átlagos betegekkel vagy más betegségben szenvedőkkel."

A Funke Mediengruppénak adott interjújában Jens Kleinefeld az Index tudósítása szerint azt is elmondta, mik voltak a játékos első gondolatai: "Amikor megkérdeztem, hogy magánál van-e, azt felelte, »a fenébe is, még csak 29 éves vagyok«."

Eriksen a 43. percben esett össze, az életmentő beavatkozás után kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát. A félbeszakadt koppenhágai mérkőzés közel két óra múlva folytatódott, és végül a finnek 1-0-ra győztek. Kleinefeld hozzátette, hogy a stadionban 99 százalékban biztos volt abban, hogy a futballista biztonságosan megérkezik a kórházba, és állapota stabil marad.

A dánok csütörtök 18 órakor szintén Koppenhágában lépnek pályára, a világranglistavezető Belgium lesz az ellenfelük.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×