eur:
399.63
usd:
361.47
bux:
73503.91
2024. október 2. szerda Petra
Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott düsseldorfi sajtótájékoztatóján 2024. szeptember 6-án. A magyar csapat a Nemzetek Ligájában Németország ellen lép pályára.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

„Annyit kínáltak, hogy a gyerekeimnek se kellett volna dolgozniuk életük végéig” – ajánlatairól beszélt Marco Rossi

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy interjúban többek közt elárulta, átfutott-e a fején az utóbbi időben a lemondás gondolata, illetve reagált azokra a pleykákra is, melyek szerint megromlott a kapcsolata Szoboszlai Dominikkel.

Elismerte, hogy az elmúlt hónapokban leszálló ágba került a válogatott, de sosem hagyná cserben a csapatot, ezért egyszer sem fogalmazódott meg Marco Rossiban a lemondás gondolata. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya még a keddi kerethirdetés előtt nyilatkozott az Indexnek, és az interjúban többek közt beszélt az ajánlatairól, a Szoboszlai Dominikkel való kapcsolatáról, valamint a magyar játékosok minőségéről, képességbeli hiányosságairól.

Az olasz szakember úgy fogalmazott, saját elhatározásából nem szeretne olyankor lelépni, amikor a válogatott nincs a csúcson. „Mert ne szépítsük, most nem vagyunk ott” – jegyezte meg. Hozzátette: biztos benne, hogy kilábalnak a gödörből, és a vb-selejtezők végéig maradna a posztján, 2025 végén – ameddig a szerződése is szól – pedig egyeztet majd a szövetség elnökével a továbbiakról. Marco Rossi nem tagadta, tavaly több ajánlatot is kapott, és mindegyik esetben magasabb fizetéssel csábították, mint amennyit a magyar válogatott szövetségi kapitányaként jelenleg keres. Saját bevallása szerint kétszer is visszautasította, hogy egyáltalán leüljön tárgyalni az egyik Premier League-klub tulajdonosával.

„A második esetben már konkrét összeget is említett, amitől majd hanyatt estem, de akkor sem mentem el a felajánlott találkozóra. És akkor még nem is említettem a szaúdi és az Egyesült Arab Emírségekből érkező ajánlatokat.

Annyit kínáltak, hogy még a gyerekeimnek sem kellett volna dolgozniuk életük végéig, ha aláírok. Nekem azonban itt a helyem, a magyar válogatottnál”

– fogalmazott a szövetségi kapitány.

Az utóbbi időben több fórumon és a szurkolók között is elterjedt az a pletyka, hogy megromlott a viszonya a magyar válogatott csapatkapitányával, Szoboszlai Dominikkel, az interjúban azonban tiszta vizet öntött a pohárba. Mint mondta, semmi alapjuk nincs a pletykáknak. „Normális, hogy néha eltér a véleményünk bizonyos dolgokról, de a mérkőzésekre történő felkészülés vagy a követendő taktika vonatkozásában sohasem volt közöttünk nézeteltérés. A taktikát illetően sohasem voltak gondok, mindent megbeszélünk” – zárta rövidre a témát Marco Rossi.

A Liverpool középpályásának formájával kapcsolatban azt mondta, lehet, hogy idén nem olyan látványos és eredményes a játéka, mint tavaly, de az olyan mérhető paraméterekben, mint például a futásmennyiség vagy a gyorsaság, ő a legjobb a válogatottban. Hozzátette: a magyar nemzeti csapatban nincsenek olyan képességű társai, mint a klubjában, ez is szerepet játszhat abban, hogy sokan úgy látják, visszaesett a játéka a válogatottban.

Vissza kell térni a jól bevált taktikához!

Marco Rossi a magyar válogatott jelenlegi helyzetéről is beszélt. „Szerintem most jobb a helyzet, mint pár éve volt. Csak éppen vissza kéne zökkennünk a rendes kerékvágásba.

A régi szerény, alázatos attitűdbe, sokkal inkább csapatként kell működnünk, mint működtünk az utóbbi hónapokban.

És igen, realistábbnak is kell lennünk, de a lényeg a csapatszellem. Németország és Hollandia ellen védekezned kell, akár akarsz, akár nem, mert ezek erősebb csapatok, mint mi. És ha erősebbek, akkor többet lesz náluk a labda, többet támadnak, mint mi.”

Szóba került az is, mekkora lemaradásban vannak az itthon játszó magyar játékosok a nemzetközi elithez képest. Az olasz szakember szerint a magyar NB I színvonala, sebessége nem hasonlítható a nemzetközi futball nívójához. Úgy látja, ezen csak úgy lehetne változtatni, ha az akadémiákról olyan futballisták kerülnének ki, akik nemzetközi szinten is versenyképesek.

„Nincs mese, 17-18 éves korukra odáig kellene eljutniuk az akadémistáknak, hogy gond nélkül bevethetők legyenek az NB I-ben”

– jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet, hogy nem véletlenül csak a 22. az európai rangsorban magyar NB I. „Ha valakit behívok a keretbe az NB I-ből, sohasem tudom, mire lesz képes a válogatottban. Tudniillik most a Nemzetek Ligája A divíziójában szerepelünk, ami a válogatottaknak olyan, mint a kluboknak a Bajnokok Ligája. Ehhez nincsenek hozzászokva az NB I-es játékosok” – mondta a szövetségi kapitány.

A magyar labdarúgó-válogatott október 11-én Hollandiát fogadja, három nappal később pedig idegenben Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára a Nemzetek Ligájában.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt vannak a Prima Primissima díj 2024-es jelöltjei

Itt vannak a Prima Primissima díj 2024-es jelöltjei

Idén a korábbiaknál is nehezebb dolga volt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának, rekordszámú jelölés érkezett hozzájuk a rangos, immár harmadik évtizedébe lépő elismerésre. A több mint 900 jelölést mérlegelve kiválasztották azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és a vele járó, ettől az évtől jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában tartandó gálán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 12:12
×
×
×
×