eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A magyar női kézilabda-válogatott edzése a debreceni Főnix Arénában 2024. április 8-án. A magyar női válogatott április 11. és 14. között a Főnix Arénában szállhat harcba a párizsi olimpiai részvételért Kamerun, Japán és Svédország ellen.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kemény védekezés, megosztott felelősség – így válthatják meg a női kézisek a párizsi repjegyet

Csütörtökön délután kezdődik a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezője Debrecenben. A magyar együttes a britek, a svédek és a japán ellen küzd meg a párizsi kvótáért. Faluvégi Dorottya szerint a keret egymásra hangolódott, és mindenképpen követnék a férfiválogatottat a játékokra.

A kemény védekezés lehet a kulcsa a sikernek a debreceni selejtezőtornán Faluvégi Dorottya szerint, amelyen eldől, hogy a férfi mellett a női kézilabda-válogatott is szerepelhet-e a nyári párizsi olimpián.

A játékokra mostanáig hat együttes jutott ki – a házigazda franciák, Dánia, Dél-Korea, Angola, Brazília és Norvégia –, a hat még kiadó helyet három ilyen eseményen töltik fel. Mindegyiken két-két kvótát lehet megszerezni, ezekért Debrecenben a magyarok és a japánok mellett a svédek és a beutazási nehézségekkel szembesülő kameruniak helyett a szabadkártyás britek küzdenek meg.

A csapat két Eurokupa-mérkőzéssel hangolt a csütörtöktől vasárnapig zajló tornára: előbb súlyos, 33-18-as vereséget szenvedtek Norvégia csapatától idegenben, három nappal később Győrben aztán 36-30-ra legyőzték az osztrákokat.

Faluvégi Dorottya szerint a norvégiai találkozón nem úgy működött a védekezésük, ahogy szerették volna, de pozitívumként értékelte, hogy az osztrákok ellen már jobb meccset játszottak. „Harcosak, kemények voltunk védekezésben, és már az első félidőben uralni tudtuk a meccset. Ez pont az, amit szerettünk volna, mert sajnos az első, norvégok elleni mérkőzésen nem jött ki az agresszivitás a védekezésünkben” – magyarázta. Kiemelte azt is, hogy a győri mérkőzésen már a kommunikáció is jobban működött a játékosok között.

A selejtezőtorna előtt együtt töltött hétről azt mondta, nagyon hasznosan telt: fontos meccseken, edzéseken tudtak közösen gyakorolni, egymásra hangolódtak, pillantásokból értik egymást.

Azt is mondta, mindannyian tudják, hogy nagy a felelősség rajtuk, éppen ezért nem hagyhatják, hogy ezt egy vagy néhány ember cipelje. „Azért vagyunk csapat, hogy ezt – bár nem mindig azonos mértékben, de – felosszuk egymás között, és

függetlenül attól, hogy kinek mennyi lehetőség adódik, vagy a mérkőzés melyik szakaszában kell élni azokkal, egyszerűen muszáj felvállalnia őket, és a legjobbját nyújtania” – jelentette ki.

Mindkét Eurokupa-meccsen sok labdát adott el a csapat, ezt korábban az irányító Vámos Petra és a szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir is felrótta a csapatnak. Faluvégi Dorottya szerint ez velejárója a válogatott gyors játékának, amelyet fontos megtartani, mert komoly fegyver, de elismerte, hogy nagyobb koncentrációval és magabiztossággal csökkenthető a hibák száma.

A jobbszélső úgy látja, hogy az olimpiai selejtezőtornára elsősorban a védekezésük keménységén kell javítaniuk, az mindig lehet agresszívabb. „Fontos, hogy aktívak legyünk, segítsünk egymásnak, ne arra koncentráljunk, hogy kinek ki az embere (...), mozogjunk, segítsünk egymásnak, hogy egy kollektív, agresszív védekezést tudjunk felállítani, mert akkor sikeresek tudunk lenni” – magyarázta.

A válogatott két legfontosabb meccse minden bizonnyal a Svédország és a Japán elleni lesz. Az előbbi gárdáról viszonylag friss tapasztalatai vannak a magyaroknak, a decemberi világbajnokságon játszottak velük, akkor kikaptak. „Nagyon jó játékosokból áll, mindannyian komoly élcsapatokban, nemzetközi szinten játszanak. Úgy megyünk neki a mérkőzésnek, hogy hazai pályán szeretnénk megverni őket” – mondta Faluvégi Dorottya, aki szerint óriási előrelépés lenne, ha két pontot sikerülne magukkal vinniük a torna zárómeccsére.

A japánokat úgy jellemezte, mint akik nagyon speciális játékot játszanak: gyorsak, és teljesen máshogy mozognak, cseleznek, más szisztémákat alkalmaznak, mint a legtöbb csapat. „Már egy ideje figyeljük, elemezzük a játékukat, fontos, hogy tudtunk barátkozni a speciális játékstílusukkal. Szerintem,

ha az egységes, agresszív védekezés működik majd ellenük, akkor meg fogjuk találni támadásban a helyzeteinket.”

A férfiválogatott március közepén már kivívta a jogot a párizsi részvételre, amiről Faluvégi Dorottya azt mondta: nagyon motiváló volt számukra látni a csapat örömét a portugálok elleni győztes, a kijutásról döntő mérkőzés után. „Szeretnénk mi is hasonlóan boldogan elhagyni majd az arénát. Tudjuk, hogy nagyon kemény lesz, de szívünkből vágyunk rá és mindent meg fogunk tenni érte.”

Legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is ott lehetett az olimpián. A nők legjobb eddigi olimpiai eredménye a sydney-i ezüstérem, Tokióban a hetedik helyen zárt a csapatuk.

A szövetségi kapitánnyal, Vlagyimir Golovinnal készült interjúnkat a cikkünk alatt találják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×