eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Magyar Kézilabda Szövetség

Ligetvári Patrik idén kétszer szeretne eljutni Kölnbe, először a most rajtoló Eb-n

A magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken, Münchenben Montenegró ellen játssza első csoportmérkőzését a németországi Európa-bajnokságon. A Veszprém balátlövője azt mondta az InfoRádióban, hogy a rutintalanabb kerettagoknak is hinniük kell magukban és önbizalommal telve kell pályára lépniük. Hozzátette: jól sikerült a felkészülés, és bízik benne, hogy jó eredményeket tudnak elérni.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a németországi Európa-bajnokság előtti egyetlen felkészülési mérkőzésén egy góllal, 26–25-re kikapott Csehországtól Tatabányán. Chema Rodríguez csapatában Máthé Dominik, Szita Zoltán és Ancsin Gábor négy gólt lőtt, míg Fazekas Gergő és Bánhidi Bence háromszor volt eredményes.

A szövetségi kapitány a találkozót követően a Magyar Kézilabda Szövetség honlapján közölt nyilatkozatában elmondta: ezúttal csak az volt számára lényeges, hogy valamennyi kerettag pályára léphessen. Mint fogalmazott, az volt a céljuk, hogy kipróbáljanak bizonyos új játékelemeket, ugyanakkor nem akartak sokat megmutatni abból, amit az Eb-n játszanának majd. Hozzátette: jó intenzitású meccset vívtak a csehekkel, ami megfelelően szolgálta a felkészülést, de elismerte, hogy amikor többet cserélt, voltak időnként koncentrációs problémák, és azokban a percekben nehezebben tudták követni a taktikát a játékosai.

A legjobb tízbe kell kerülni

A Magyar Kézilabda Szövetség a csoportból való továbbjutást, valamint az első tízbe kerülést tűzte ki célként az Európa-bajnokságon. „Sokan beszélnek az olimpiai selejtező fontosságáról, azonban az Európa-bajnokságnak is nagy súlya van, nem lehet félvállról venni. Az összes verseny közül az Eb a legerősebb.

Az EHF is a mi csoportunkat tartja a legkiegyensúlyozottabbnak, a napi forma fog dönteni a négy csapat között”

– latolgatta az esélyeket a kontinenstorna előtti sajtótájékoztatón Ilyés Ferenc, a magyar szövetség elnöke.

Chema Rodríguez szerint az első, Montenegró elleni meccs különösen fontos lesz, és ha nyernek, az nagy löketet adhat a csapatnak a további küzdelmekre. Kiemelte, hogy az izlandiakat nagyon jól ismerik, hiszen az elmúlt három évben minden világversenyen találkoztak velük – kétszer győztek, egyszer vereséget szenvedtek velük szemben. Az a cél, hogy az Eb-csoportkör utolsó fordulójában ismét győzelmet ünnepelhessenek. „Nagyon elégedett vagyok a játékosokkal, kiváló munkát végeztek, jó ötvözete a keret a rutinos és a fiatal játékosoknak. Száz százalékot fogunk adni, nem mérlegeljük azt, hogy mi volt a múltban, csak erre a világversenyre koncentrálunk” – jelentette ki a spanyol szakember.

Rá kell tenni még egy lapáttal

Ligetvári Patrik, a Veszprém játékosa idén kétszer szeretne eljutni Kölnbe. Először az év elejei Eb-n, mivel ott is rendeznek középdöntős mérkőzéseket, majd a szezon végén, hiszen a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a kölni Lanxess Aréna lesz a Bajnokok Ligája négyes döntőjének a helyszíne. A balátlövő az InfoRádióban elmondta: az a legfontosabb, hogy az Eb-rajtra kerüljenek csúcsformába, a csehek elleni mérkőzésből pedig nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

A 27 éves kézilabdázó hozzátette: a csehek elleni mérkőzésen sokat kísérleteztek, 10-15 percenként cserélt a szövetségi kapitány, aki

ezúttal nem az eredmény alakulásától függően eszközölt változtatásokat, hanem a taktikát helyezte előtérbe.

Ligetvári Patrik úgy érzi, jó formában van, és szeretné tartani azt a szintet, amit eddig tudott hozni a szezon során. Ugyanakkor szerinte az Eb-n az összes játékosnak – így neki is – rá kell tennie még egy lapáttal, mert fontos, hogy a torna egész ideje alatt magas szinten tudjanak teljesíteni, nem lehetnek kihagyások, mert azok pontatlanságokat, hibákat szülnek.

A Veszprém balátlövője elmondta: kemény felkészülésen vannak túl, de jó hangulat uralkodik a csapaton belül. Az elmúlt időszakban főként az erőnléti edzéseken volt a hangsúly, de Chema Rodríguez sok időt szentelt az általa eredményesnek és hatékonynak vélt taktika kidolgozására is. Nem volt sok idő a felkészülésre, igyekeztek minden pillanatot megragadni arra, hogy hasznosan töltsék el.

A magyar keret összetételével kapcsolatban megjegyezte: sok a fiatal játékos, akik közül többen nem szerepeltek még felnőtt szinten rangos világeseményen. Szerinte nagyon fontos, hogy ezek a rutintalanabb játékosok is bízzanak magukban, el kell hinniük, hogy képesek a jó teljesítményre topszinten is. „Nem szabad senkinek sem alábecsülnie a saját teljesítményét, és nem másokra kell figyelni, hanem teljes mértékben magunkra kell koncentrálni” – figyelmeztetett Ligetvári Patrik.

A kerettagok közül Andó Arián, Bartucz László, Palasics Kristóf, Krakovszki Zsolt, Krakovszki Bence és Imre Bence is először léphet pályára felnőtt világversenyen, ami azt jelenti, hogy

nincs olyan kapus és jobbszélső a nevezettek között, akinek releváns nemzetközi tapasztalata lenne.

Mikler Roland, Székely Márton, Győri Mátyás, Nagy Bence, Kovacsics Péter vagy Rodríguez Pedro nevét hiába keresi bárki a szűkített keretben, ők nem utaztak el Németországba.

A németországi Eb-re csapatonként 20 játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 szerepelhet. A szűkített és a korábban leadott 35 fős keret között két-két játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

Az Európa-bajnokság után a magyar válogatott március 14. és 17. között olimpiai selejtezőn vesz részt. A kvalifikációs tornák helyszíne és csoportbeosztása az Eb, valamint az Afrika-bajnokság után válik ismertté a nemzetközi szövetség döntése alapján. A Magyar Kézilabda Szövetség is beadta pályázatát az egyik selejtezőtorna megrendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×