eur:
389.55
usd:
363.44
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Magyar Kézilabda Szövetség/Kovács Anikó

Az év játékosa elmondta, mit lehet várni a válogatottól a férfi kézilabda Eb-n

A magyar válogatottal már a németországi Európa-bajnokságra készül Rosta Miklós, akit 2023 legjobb magyar férfi kézilabdázójának választottak. A tavaly Szegedről a román Dinamo Bucuresti csapatához igazoló beálló elégedett volt az elmúlt esztendőben nyújtott teljesítményével, és magabiztosan várja a jövő héten kezdődő kontinensviadalt.

A Magyar Kézilabda Szövetség 2022 után 2023-ban is Rosta Miklóst választotta az év férfi játékosának. A 24 esztendős beálló tavaly nyárig négy szezonon át erősítette a Szeged együttesét, a 2023/2024-es idényt azonban már a Dinamo Bucuresti színeiben kezdte meg, ahol a Barcelonával korábban három BL-trófeát nyerő Xavi Pascual az edzője. A győri születésű kézilabdázó szerződése 2026-ig szól a román klubnál.

Rosta Miklós 2021-ben és 2022-ben bajnoki címet nyert a szegediekkel, 2023 őszén pedig hat mérkőzésen 21 gólt lőtt az Európa-liga csoportkörében. A Dinamo Bucuresti a Füchse Berlin mögött a második helyen zárt csoportjában, a második számú európai kupasorozat következő körében a portugál Sporting és román riválisa, a CSM Constanta vár rá. A Dinamo hibátlan mérleggel, 14 győzelemmel vezeti hazája bajnokságát.

Rosta Miklós az InfoRádióban elmondta: a bejelentés pillanatáig nem foglalkoztatta a kérdés, ki lesz az év játékosa, ugyanakkor nagyon örül neki, hogy egymás után a második évben is ő kapta az elismerést. Úgy véli, „sokkal nehezebb megvédeni egy ilyen címet”, mint először megszerezni. Hozzátette: bármennyire is jól esik neki a díj,

nem az egyéni címek motiválják, számára mindig az áll az első helyen, hogy a csapata legyen sikeres.

A beálló szerint voltak jó mérkőzései az elmúlt évben, és úgy érzi, jól ment neki a játék a lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságon is, amelyen a nyolcadik helyen végzett a magyar válogatott. Egy kis hiányérzete azért van utóbbi tornával kapcsolatban, mert úgy gondolja, a csapat és egyénileg ő is teljesíthetett volna még jobban a legjobb nyolc között. Mivel tavaly tavasszal Bánhidi Bence sérüléssel bajlódott, több játékpercet kapott Rosta Miklós a Szeged együttesében. Szerinte tudott élni ezzel a lehetőséggel mind a hazai sorozatokban, mind a Bajnokok Ligájában.

Visszatekintve két találkozót emelt ki az előző szezonból: a Veszprém elleni hazai győztes alapszakasz-mérkőzést, valamint a bakonyiak elleni bajnoki döntő első összecsapását. Előbbin 9, míg utóbbi meccsen 5 gólt szerzett, és a szakmai stáb is nagyon elégedett volt a teljesítményével azokon a meccseken.

Jön az Eb – kemény ellenfelekkel

Chema Rodríguez szövetségi kapitány december végén kihirdette az Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott szűkített, 20 tagú keretét. A spanyol szakember a beálló poszton Bánhidi Bencére, Sipos Adriánra, Szöllősi Szabolcsra, valamint természetesen Rosta Miklósra is számít. A németországi kontinensbajnokságra csapatonként 20 játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 szerepelhet. A szűkített és a korábban leadott 35 fős keret között két-két játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

Rosta Miklós már a kerettel készül, és elmondása szerint kiváló a hangulat, nagyon várják már, hogy elkezdődjön az Eb. Bízik benne, hogy jól sikerül a felkészülés és eredményesek lesznek a tornán. Magától azt várja, hogy minél több játéklehetőséget tudjon kiharcolni, valamint tudjon élni ezekkel a játékpercekkel. Reményei szerint sokat tud majd segíteni a csapatnak. A válogatott céljaival kapcsolatban azt mondta,

szeretnének továbbjutni a csoportból, ez a legfontosabb, aztán a középdöntőben már bármi lehet,

sok függ attól, hogyan alakulnak az eredmények, miként teljesítenek a legnagyobb riválisok.

A magyar válogatott az Eb-csoportkörében január 12-én Montenegró, 14-én Szerbia, 16-án pedig Izland ellen lép pályára Münchenben. A kvartettből az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe.

Az Európa-bajnokságot követően Chema Rodríguez csapata március 14. és 17. között olimpiai selejtezőn vesz részt. A kvalifikációs tornák helyszíne és csoportbeosztása az Eb, valamint az Afrika-bajnokság után válik ismertté a nemzetközi szövetség döntése alapján. A Magyar Kézilabda Szövetség is beadta pályázatát az egyik selejtezőtorna megrendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×