eur:
384.49
usd:
353.73
bux:
69803.67
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
FIFA World Cup 2014 ambassador and former soccer player and coach Mario Zagallo attends a press conference at media center in Costa do Sauipe, Brazil, 05 December 2013. The final draw for the preliminary round groups of the 2014 FIFA world cup Brazil will be held on 06 December 2013. Photo: Marcus Brandt/dpa | usage worldwide   (Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images

Elhunyt a brazil futball legendás alakja

Kilencvenkét éves korában elhunyt Mário Zagallo, aki játékosként kétszer, szövetségi kapitányként és másodedzőként egy-egy alkalommal lett világbajnok a brazil labdarúgó-válogatottal.

Az 1931. augusztus 9-én született Zagallo futballistaként az 1958-as és az 1962-es, szövetségi kapitányként az 1970-es, Carlos Alberto Parreira segítőjeként pedig az 1994-es világbajnokságon lett aranyérmes.

Ő volt az első a sportágban, aki játékosként és edzőként is vb-t nyert.

Hazája válogatottját 1994 és 1998 között is irányította, a franciaországi világbajnokságon ezüstérmesek lettek.

„Apám nem akarta, hogy futballista legyek, nem engedte. Akkoriban ez nem egy szakma volt, amit tiszteltek. A társadalom nem nézte jó szemmel. Ezért mondom, hogy a futball véletlenül került az életembe” – mesélte egy interjúban, amelyet a brazil szövetség tett közzé.

Bal oldali középpályásként kezdte 10-es mezben, de ennek akkoriban, a Pelé előtti időkben még nem volt olyan nagy jelentősége. Hamarosan azonban posztot váltott.

„Láttam, hogy nehéz lesz bejutni a brazil válogatottba a 10-es mezben, mivel sok nagyszerű játékos volt azon a poszton. Ezért a középpályáról a bal szélre kerültem” – mondta korábban.

Neki tulajdonítják, hogy megváltoztatta a szélsők játékmódját, ugyanis addig a támadójátékosok nem segítettek védekezésben.

Ő volt az egyik első futballista, aki hamis szélsőként szerepelt, vagyis a középpályások és a csatárok között játszott.

Sikeres edzői pályafutása során mind a négy hagyományos riói klubnál - a Flamengónál, a Fluminensénél, a Botafogónál és a Vasco da Gamánál - sikeres volt. Népszerűsége a 2006-os visszavonulása után is töretlen maradt, nem tűnt el a nyilvánosság elől, gyakran szerepelt a televízióban, illetve díjátadó gálákon. Adenor Leonardo Bacchi szövetségi kapitány meglátogatta és meghallgatta a tanácsait a 2018-as és a 2022-es világbajnokság előtt.

Címlapról ajánljuk

Moszkva újabb támadást indított Volodimir Zelenszkij ellen

A Kremlből továbbra is olyan jelzések érkeznek, hogy Oroszország nem akar érdemi béketárgyalásokat folytatni Ukrajnával. Ehelyett az orosz vezetés azt akarja elérni, hogy a Nyugat területi engedményekre kényszerítse Kijevet a háború befejezése érdekében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 27. 21:58
×
×
×
×