eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close up of hockey puck and stick during a match with players in the background.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Végleges: kötelező lesz a nyakvédő külföldi és hazai meccseken egyaránt

Az október végi nagy-britanniai halálos baleset után kötelezővé teszi a nyakvédő használatát valamennyi rendezvényén a Nemzetközi Jégkorong Szövetség. A magyar szövetség (MJSZ) - mivel az utánpótlásban már eddig is kötelező volt a viselése - a következő idénytől írja elő a felnőttek számára az alkalmazását.

Az IIHF vezető testülete - amelynek Kolbenheyer Zsuzsanna személyében van magyar tagja is - az orvosi bizottság javaslatára úgy határozott, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyaki védők viselését. A közlemény hangsúlyozza: felnőtt, junior (U20) és ifjúsági (U18) korosztályban is használni kell a felszerelést.

A szabály hatálybalépésének pontos dátumát a felszerelésgyártók ellátási lehetősége határozza meg. Az IIHF továbbra is szoros kapcsolatban áll beszállítókkal, hogy képesek legyenek megfelelni a jelenlegi magas keresleti viszonyoknak.

Amíg a szabály hivatalosan életbe nem lép, a nemzetközi szövetség továbbra is nyomatékosan javasolja, hogy minden IIHF-versenyen szereplő játékos viseljen nyakvédőt.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy a hazai utánpótlásszinten eddig is kötelező volt a nyakvédő használata, a felnőttek számára pedig a következő idénytől lesz az az elnökség határozata alapján.

"Fontos kiemelni, hogy a játékosok valóban olyan felszerelést használjanak, ami véd is. Ne »pipálják ki« a kötelező viselését azzal, hogy csak lóg rajtuk. A játékvezetők a jövőben az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a nyakvédő használatát.

Az első figyelmeztetés után 10 perces fegyelmi büntetés jár, ha nem megfelelő a felszerelés.

A felszerelésgyártókkal és -forgalmazokkal mi is kapcsolatban vagyunk, hogy mielőbb mindenki beszerezhesse a szükséges nyakvédőt" - mondta Sipos Levente.

A korábban az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szereplő Adam Johnsonnak október végén a Sheffield Steelers otthonában rendezett meccsen egy ütközést követően egy korcsolyapenge elvágta a nyakát. A pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem sikerült megmenteni.

A legemlékezetesebb ilyen jellegű magyarországi eset 2015. október 13-án történt,

amikor a Megyeri úton rendezett Újpest-Fehérvár AV19 MOL Liga-mérkőzés 65. percében egy eleső játékos felvágódó korcsolyája megvágta a vendégek kanadai légiósának, Devon Kroghnak a nyakát. Vladimir Babic játékvezető sietett a csatár segítségére, a cserepadhoz kísérte, majd a helyszínen lévő orvosok is próbálták elállítani a komoly vérzést. Kroghot - aki végig tudatánál maradt és nem volt életveszélyben - kórházba szállították, másnap kétórás érsebészeti műtéten esett át, és egy vérrögöt kellett eltávolítani a nyaki vénájából.

A 2-2-re álló meccs akkor félbeszakadt és később pótolták a hátralévő 76 másodpercet.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×