eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2022. november 24.Kemény Dénes alapító, a vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya beszél a Szülők Háza Alapítvány 15 éves jubileumi Tegyél Jót! gáláján Budapesten, a Benczúr Ház Kulturális Központban 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Kemény Dénes elmondta, lehet-e Budapest beugróként Eb-rendező

Nehéz lenne januárban egyetlen helyszínen megrendezni a vízilabda Európa-bajnokságot, miután hivatalossá vált, hogy Izraelben semmiképpen nem tarthatják meg az olimpiai kvalifikációs kontinenstornát – mondta az InfoRádiónak a nemzetközi szövetség vízilabda edzőbizottságának elnöke.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN) a múlt héten bejelentette, hogy az előzetes tervektől eltérően a háborús helyzet miatt biztosan nem Izraelben rendezik a januári, olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságot. A LEN képviselői és az izraeli szövetség vezetői arra a megállapításra jutottak, hogy a jelenlegi helyzetben lehetetlen biztonságosan megszervezni és megrendezni a tornát Netanyában. A szervezők egyelőre nem adtak tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az izraeli Eb-t törlik, elhalasztják vagy esetleg más ország lesz a házigazda.

Az eredeti kiírás szerint az Eb-n egy-egy olimpiai kvóta találna gazdára, de a magyar férfi válogatott a nyári, fukuokai vb megnyerésével már megszerezte az indulási jogot. Sajtóhírek szerint a döntéshozók részéről megfogalmazódott egy olyan ötlet is, hogy a februári, dohai vb-n lehetne újabb kvótákhoz jutni.

Kemény Dénes, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics vízilabda edzőbizottságának elnöke azt mondta az InfoRádónak, hogy az idő szűkössége miatt nagyon nehéz lenne egyetlen helyszínen megrendezni a férfi és női vízilabda Európa-bajnokságot az év elején. Hozzátette: a bejövő jogdíjakat figyelembe véve és a könnyebb lebonyolítást szem előtt tartva is jobban járna a LEN, ha „kétfelé menne a szervezési szándék”.

Lapértesülések szerint a németek a férfi, a hollandok pedig a női Eb-t rendeznék meg külön-külön.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző szerint mindenképpen meg kell rendezni az Európa-bajnokságot és az lenne a célszerű, ha az illetékesek kijelölnének két külön helyszínt a két nem számára. Mint fogalmazott, „nagyon kedvezőtlen lenne összekeverni” az Eb-n megszerezhető olimpiai kvótákat a dohai világbajnokság kvalifikáló helyeivel. Kemény Dénes egyetért azokkal a szakemberekkel, akik azt kifogásolják, eleve nem ideális a helyzet azzal, hogy egy hónapon belül lenne egy Európa- és egy világbajnokság, a hivatalos versenynaptárat azonban már jóval korábban elfogadták, a nemzeti csapatok meccsmenetrendjét pedig úgy alakították ki, hogy januári Eb-vel számoltak.

A sűrű menetrend miatt nem lehet más időpontot találni az Eb-nek

Felhívta a figyelmet, azzal is kalkulálni kell, hogy a világversenyeket megelőzően összetartások vannak a válogatottaknál és a nemzeti bajnokságokat, valamint a nemzetközi kupasorozatokat is az Eb, valamint a vb programjához kell alakítani. A Magyar Vízilabda Szövetség korábbi elnöke szerint is nagyon sűrű a versenynaptár, de a fenti szempontokat figyelembe véve nem kellene későbbre halasztani az Európa-bajnokságot. Úgy véli, költségtakarékosan is meg lehetne rendezni a kontinensviadalokat, hiszen ha két külön helyszínen játszanának a nők és a férfiak,

nem kellene pihenőnapokat sem tartani, így gyakorlatilag „le lehetne pörgetni” a tornát akár bő egy hét alatt is.

Ha ez megvalósulna, jóval kisebb kiadásokkal megúsznák az Eb-t mind a szövetségek, mind a szervezők, „a LEN-nek pedig be kellene érnie azzal az összeggel, amelyet így kaphat egy-egy beugrótól”.

Kemény Dénes úgy gondolja, a mostani egy vis major helyzet, amelyben a beugró rendezők szívességet tesznek, így még azt is el tudja képzelni, hogy végül nem a bevétel, a nyereség lesz a fő szempont az illetékesek számára. Hozzátette: az izraeli helyszínválasztás az elmúlt ötven évben mindig rejtett magában kockázatot, pedig nem volt annyira súlyos a helyzet, mint most.

Valószínűleg Budapest most nem lesz beugró

A korábbi szövetségi kapitány szerint jelenleg a magyar női válogatottnak jelenthetne nagy pluszt vagy előnyt, ha esetleg Budapest ugrana be a női Eb rendezőjeként a hazai közönség miatt, igaz volt már példa arra is, hogy ez „extra nyomást” jelentett és nem sült el jól. Hozzátette: a holland női válogatott az idei vb megnyerésével már szintén olimpiai indulónak mondhatja magát, így

ha végül Hollandia lesz a 2024-es női Eb házigazdája, az a magyar válogatott szempontjából „relatíve semleges helyszín” lenne

és Kemény Dénes szerint reális esély lenne arra, hogy Mihók Attila és Cseh Sándor csapata megelőzze a párizsi kvótáért zajló küzdelemben a legnagyobb riválisokat, vagyis a görögöket és az olaszokat.

A sorsolás és a csoportbeosztás szerint a magyar férfi válogatott Grúziával, Olaszországgal és Görögországgal, míg a nők a hollandokkal, a horvátokkal és a görögökkel szerepelnének egy négyesben a következő Európa-bajnokságon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×