eur:
389.62
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kupagyőztes ferencvárosi csapat edzője, Elek Gábor a női kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Győri Audi ETO KC- FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzés után a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2023. április 23-án.MTI/Vasvári Tamás
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Elek Gábor: 15 év stressz után ugyanazon a hőfokon, de már kevesebbet dolgozhatok

Az első szezonban a stabil NB I/B-s tagság a cél, a következőben pedig a feljutás – mondta az InfoRádió Hetes című magazinműsorában az Esztergom női kézilabdacsapatának júniusban kinevezett új szakmai igazgatója. Elek Gábor a Ferencvárosnál eltöltött 15 évéről úgy fogalmazott, hogy egy nagyon sikeres, de hosszú, stresszes időszaka volt az életének.

Június közepén vált hivatalossá, hogy az előző szezonban a Ferencváros női kézilabdacsapatát BL-döntőbe vezető Elek Gábor az Esztergomi Vitézek szakmai igazgatója lesz. A bejelentés pillanatában még úgy tudtuk, a szakember új csapata a harmadosztályban kezdi meg a 2023/2024-es szezont, azóta azonban kiderült, hogy a Siófok női együttese nem kapta meg az induláshoz elengedhetetlen klublicencet a következő NB I-es idényre, így a Magyar Kézilabda Szövetség döntésének értelmében a NEKA csapata szerepelhet továbbra is az élvonalban, míg az Esztergomi Vitézek – ahogy azt a közösségi oldalukon jelezték – egy osztállyal feljebb lépnek, és

a második vonalnak megfelelő NB I/B-ben játszhatnak.

Az esztergomi csapat az előző szezonban második lett az NB II, azaz a harmadosztály északi csoportjában.

Az új szakmai igazgató, Elek Gábor 2008-ban vette át az FTC női kézilabdacsapatának irányítását, kétszer-kétszer nyert KEK-et és magyar bajnokságot, háromszor pedig a Magyar Kupában lett aranyérmes az együttessel. Az 52 éves edző az InfoRádiónak elmondta: a sok-sok mérkőzés, utazás nagyon sokat kivett belőle az elmúlt tizenöt évben, így most nagyon élvezi az esztergomi munkát, melyet elkezdhetett stábjával. Más jellegűnek, kicsit színesebbnek, nem annyira monotonnak nevezte a mostani megbízatását.

„Nagyon sok élménnyel, nagyon sok örömmel gazdagodtam, de azért nyilván ez tizenöt év stressz volt” – mondta a ferencvárosi időszakról.

Arról, hogy van-e hiányérzete az elmúlt másfél évtizedet nézve, úgy fogalmazott, volt legalább még két olyan szezon, amikor nagyon közel kerültek a bajnoki címhez, mégsem tudták megelőzni a Győrt. A Bajnokok Ligája négyes döntőjével kapcsolatban viszont önkritikusan azt mondta, az előző szezont leszámítva „nem lehet azt mondani, hogy csak egy centiméter választotta el” őket a Final Fourtól.

Hozzátette: a BL-döntőbe jutás ellenére tisztában voltak vele, hogy az elmúlt idényben nem az FTC volt Európa második legjobb csapata. „Tomori Zsuzsa kérdezte azt a BL-döntő után, hogy »tényleg úgy gondoljuk, mi vagyunk a második legjobb csapat Európában?« És akkor ezzel meg is nyugodtunk, hogy elvesztettünk egy BL-döntőt.” Elek Gábor azt mondta: hiányérzet mindig van, de elégedetlenségre nem lehet oka.

A népligeti sportcsarnok 2012 augusztusában az édesapja, Elek Gyula nevét kapta meg. Elek Gábor számára kezdetben nagyon furcsa és szokatlan volt, hogy az apjáról elnevezett arénában vezényel edzést vagy meccsel, később azonban megszokta. „Örülök neki és nagyon büszke vagyok arra, hogy az édesapámról nevezték el ezt a csarnokot.

Remélem, minél később kell ellenfélként oda bemennem.

Nyilván az lenne jó, ha nem kellett volna elnevezni róla, mert akkor még mindig élne.” Mint mondta, nagyon megtisztelő volt az egész család számára, hogy az FTC vezetősége így döntött.

Esztergomban már más intenzitású munkát végez. Azt már korábban is egyértelműsítette, teljesen nem akar leállni, mert abba – mint fogalmazott – „belebolondul az ember.” Szimpatikus volt számára mindaz, amit az esztergomi egyesület vezetői felvázoltak neki, mint ahogy az is imponáló számára, hogy mindössze 40 kilométerre van az új munkahelye az otthonától. „Az, hogy ugyanazon a hőfokon, de már nem azt a mennyiséget kell dolgoznom, mint korábban, mindenképpen afelé vitt, hogy el kell vállalnom.”

Új csapatával lépésről lépésre szeretne haladni és erősödni. Jelezte, hogy az első évben nem reális célkitűzés az azonnali feljutás az NB I/B-ből, egy stabil másodosztályú együttest akar kialakítani, később pedig majd lehet merészebb terveket is megfogalmazni. Elek Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a profi sportban sok mindent meghatároz az, mekkora összegből tud gazdálkodni egy klub, ennek megfelelően lehet tervezni.

„A következő évben lehet megcélozni a feljutást”

– jelentette ki a szakember.

Az Elek Gáborral készült interjú teljes változatát kedd este fél nyolc után az InfoRádió Hetes című magazinjában hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×