eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíjon a mogyoródi Hungaroringen 2023. július 23-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Belga Nagydíj - Verstappen nyerte a sprintfutamot

A Red Bull címvédő és kétszeres világbajnok pilótája nyerte a Forma-1-es Belga Nagydíj szombaton rendezett sprintfutamát.

A holland versenyző mögött a McLaren ausztrál újonca, Oscar Piastri ért célba másodikként, míg a harmadik helyen meglepetésre a francia Pierre Gasly (Alpine) zárt.

A rajt előtt percekkel a pálya nagy részén elkezdett esni az eső, így elhalasztották a startot előbb 12, majd újabb 20 perccel, s a mezőny végül 17.35 órakor, vizes pályára alkalmas abroncsokon indult el a felvezető körre a biztonsági autó mögött. A safety car négy körön át maradt bent, a pilóták pedig álló helyett gurulórajttal kezdték meg a 11 körösre rövidített versenyt.

Az elindulást követően a mezőny fele azonnal a boxba hajtott átmeneti esőgumikért, és ők jártak jól, ugyanis az jobban tapadt a folyamatosan száradó pályán. A kerékcserék után Piastri állt az élre, mögötte Verstappen és Gasly száguldott, a pontszerző helyeken pedig Carlos Pérez (Red Bull) és a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) mellett a két Ferrari és Piastri csapattársa, Lando Norris haladt.

A harmadik körben a 42. születésnapját épp szombaton ünneplő, kétszeres világbajnok Fernando Alonso (Aston Martin) hibázott,

ráment a vizes kerékvetőre és a kavicságyban landolt, így újra bejött a biztonsági autó. Amikor másodszor is nekiindultak a pilóták a versenynek, Verstappen szinte azonnal megelőzte Piastrit, hátrébb pedig Hamilton és Pérez ért össze. Utóbbi autóján megsérült az oldaldoboz, így a brit, majd szinte az egész mezőny megelőzte, mielőtt feladta a futamot.

Az élen Verstappen előnye folyamatosan nőtt, az ütközésért öt másodperces időbüntetést kapó Hamilton pedig hiába üldözte Gaslyt a dobogó harmadik fokáért zajló csatában. A brit pilóta, bár negyedikként intették le, végül csak hetedik lett.

A spái verseny az idei naptár harmadik sprintfutamos hétvégéje, de a lebonyolítás az év elején a csapatokkal történt egyeztetést követően módosult. Az új rendszerben szombaton délelőtt külön időmérő edzést tartanak, amely a délutáni rövid viadal rajtsorrendjét határozza meg. A sprintfutamon az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat, a győztes 8, a második 7, a harmadik 6, a negyedik 5, az ötödik 4, a hatodik 3, a hetedik 2, a nyolcadik pedig 1 pontot.

A 44 körös Belga Nagydíjat vasárnap 15 órától rendezik, azon Charles Leclerc (Ferrari) rajtol majd a pole pozícióból.

Végeredmény, Belga Nagydíj, sprintfutam (15 kör, 105,060 km, a pontszerzők):

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 24:58.433 perc

2. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 6.667 másodperc hátrány

3. Pierre Gasly (francia, Alpine) 10.733 mp h.

4. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 12.648 mp h.

5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 15.016 mp h.

6. Lando Norris (brit, McLaren) 16.052 mp h.

7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 16.757 mp h.

8. George Russell (brit, Mercedes) 16.822 mp h.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×