eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A szerb Novak Djokovic az ausztrál Nick Kyrgios ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében 2022. július 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Visszatérhetnek az orosz játékosok Wimbledonba, Djokovic a nagy esélyes

Az orosz teniszezők a ma kezdődő tornán semleges színekben indulhatnak, akárcsak a fehéroroszok.

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta nem képviselhették teniszversenyeken hazájukat az orosz játékosok, az idei wimbledoni tornán azonban legalább már ütőt foghatnak kezükbe, szemben a 2022-es eseménnyel - írja a Sky News.

A teniszezők versenyzésének feltétele az volt, hogy aláírják a semlegességi megállapodást, ami nemcsak rájuk, hanem az őket segítő személyzetre is vonatkozik.

Mindezen felül nem élvezhetik az orosz kormány vagy az az által tulajdonolt nagy orosz cégek támogatását, nem jeleníthetnek meg ruházatukon zászlókat, logókat és szimbólumokat, melyek országukat vagy a háborút támogatnák.

A teniszszervezetek által is támogatott körülmények közti visszatérés több teniszező számára is fellélegzést jelent.

Danyiil Medvegyev világranglista harmadik helyezett orosz teniszező azt nyilatkozta, tavaly nagyon hiányzott neki a wimbledoni szereplés.

„Szeretek itt lenni. Tavaly betartottam a szabályokat, csodálatosan éreztem magam a családommal, jót nyaraltunk, de jobb Wimbledonban lenni. Szerintem ez a legszebb hely a világon” – fogalmazott.

Úgy tűnik, a versenyzőtársak is támogatják, hogy orosz ellenfeleik is köztük legyenek. A kanadai Felix Auger Aliassime az orosz Andrej Rubljovval ütögetett a bemelegítőpályán Wimbledonban. Rubljov a háború elején, egy tornagyőzelem után egy tévékamera lencséjére írta: „Ne legyen háború, kérem.”

A 11. kiemelt kanadai szerint jó, hogy az oroszok és a fehéroroszok ismét köztük lehetnek,

„Andrej Rubljovot személy szerint kedvelem, jó barátom. Vicces fickó, karizmatikus, amikor a pályán kívül beszélgetünk vele.

Jó, hogy ezek a játékosok visszatérhettek. Nem hiszem, hogy felelősséggel tartoznak azért, ami történik.

Andrej kifejezte, hogy támogatja a békét, és nem támogatja, ami történik. Nem akarok a nevében beszélni, de nem ő vagy társai a felelősek. Csak azt szeretnék, hogy úgy versenyezhessenek, mint mindenki más” – fogalmazott.

A brit tenisznek nem is volt nagyon más választása, mint hogy visszafogadja ezeket a játékosokat: ha nem ezt tették volna, azzal azt kockáztatják, hogy egyes tornáikat törlik, a brit tenisz kiesik a nemzetközi sportéletből, a füves pályás tenisz pedig gyakorlatilag szabad rablás tárgya lehet.

Wimbledon nagy esélyese idén egyértelműen Novak DJokovic: Roger Federer visszavonult, Rafael Nadal sérült, így a szerb zsinórban ötödször nyerheti a tornát, ami összesen nyolcadik győzelme lehet – utolérve Roger Federert –, illetve 24. Grand Slam-címe.

„A céljaim nagyon ambiciózusak, jól tudok teljesíteni, Grand Slamet akarok nyerni. Most ez a legfontosabb. Megpróbálok jól játszani Wimbledonban, talán kapok még egy esélyt a címvédésre. Ugyanez várható a US Openen. Mindaddig, míg van bennem lendület, itt leszek – ha elfogy, megfontolom a visszavonulást” – mondta. A nyitómeccsen a 67. helyen kiemelt argentin Pedro Cachin ellen játszik majd Djokovic.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×