eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com/Markus Spiske

Fontos sportágban is bukhatják az olimpiát az oroszok

Az oroszok helyét a mögöttük legmagasabban rangsorolt európai gárda, a bolgár csapat veszi át az olimpiai kosárlabda-selejtezőben. Így döntött a FIBA.

Az orosz női válogatott sorsa már korábban megpecsételődött, ugyanis a ukrajnai háború miatt kitiltott együttes nem vehetett részt a világ- és az Európa-bajnokság selejtezőjében sem - írja az Eurosport. Most a férfiak indulása is ellehetetlenült.

Ráadásul az ukránok egy héttel ezelőtt úgy döntöttek, hogy az ukrán sportolók ezentúl nem indulhatnak olyan olimpiai, nem olimpiai sportágak versenyein és paralimpiai viadalokon, amelyeken oroszok vagy fehéroroszok is részt vesznek.

Ahogy arról beszámoltunk a néhány ukrán sportoló által bírált döntés azután született, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága március 28-án javasolta az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedését a nemzetközi sportba azzal a feltétellel, hogy csak semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel.

Az ukrán kormány erre reagálva kiadott egy rendeletet, miszerint megfosztja nemzeti státuszától azokat a sportági szövetségeket, amelyek sportolói versenyeznek orosz és fehérorosz riválisokkal.

Néhány ukrán sportoló, köztük Vladiszlav Heraskevics olimpiai bajnok szkeletonversenyző bírálta a tiltó rendeletet, mert szerintük az az ukrán sport tönkretételéhez vezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×