eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
soccer football kick off in the stadium
Nyitókép: Pixfly/Getty Images

A dédnagypapa gólja, avagy a magyar labdarúgás jeles napja

Április 5. 120 éve nagy napja volt a magyar labdarúgásnak: megszületett az akkor reprezentatív csapatnak hívott válogatott első gólja, majd első győzelme, a ma is hivatalosnak tartott találkozókat tekintve. A jeles nap kapcsán könyv is megjelent, az ominózus első gólt szerző Borbás Gáspár dr. dédunokája, Borbás Barna tollából.

A magyar válogatott hivatalos történetének első hazai mérkőzésére mindössze két játékos maradt az előző októberi, 5-0-s bécsi vereséget elszenvedők közül, a két fradista, Berán József és Koltai-Kolhanek József. Érdekes, hogy a tizenegy játékos (Sipos – Berán, Fehéry – Koltai, Kiss Gy., Gorszky – Braun, Károly, Niessner, Minder, Borbás) hét klubból verbuválódott. Ismét akadt egy olyan futballista, aki abban az évben nem szerepelt az első osztályban: Niessner Aladár, a csak nemzetközi meccseken szereplő műegyetemisták középcsatára.

A Millenárison, 750 néző előtt – még egy érdekesség: a BTC-vel kétszeres bajnok, de akkor már a BEAC-ba igazolt Ordódy Béla vezette a találkozót – a vendégek Rezek révén jutottak vezetéshez a 9. percben, ám a 16. percben a magyar válogatott hivatalos történetének első gólját megszerezve Borbás Gáspár szépített.

A 78. percben megszületett a győztes gól is: Minder Frigyes lőtte (2-1). A teljes képhez hozzátartozik, az MLSZ eredetileg az osztrákokat hívta erre a dátumra, ellenük jelölte ki a Sipos – Berán, Reiner – Gorszky, Skrabák, Bayer – Niessner, Róka, Buda, Minder, Borbás kezdőcsapatot még március 7-én. Négy hét alatt megváltozott az ellenfél, s öt helyen az összeállítás.

Végül egy a két legjobb prágai klub, a Slavia és a DFC játékosai nélkül érkezett kombináltat győzött le csapatunk, nagy nehezen. A csehek, miként korábban évtizedeken át a csehszlovákok, nem is tekintik ezt a találkozót a két ország közötti hivatalos mérkőzésnek. (Érdekes volt az előmérkőzés: az első osztályú klubok második csapatainak játékosaiból összeállított válogatott a másodosztály kombináltjával.)

Borbás Barna részben családi, részben történeti anyagok alapján írta meg a hőskorszak egyik legjobbja, dr. Borbás Gáspár életrajzát, amely éppen az évforduló kapcsán jelent meg és stílusosan az Első gól címet viseli. A nagy mérkőzés színhelyén, a Millenáris-pályán tartott bemutatón elmesélte, a könyv előszavában is rögzíti, hogy „a néhai ügyvéd-labdarúgó – legalábbis élete végén – komoly és zárkózott ember volt, a múltról alig beszélt, érdemeivel sosem dicsekedett. Ennélfogva az életút meghatározó elemei teljesen ismeretlenek voltak a család (legalábbis a leszármazottak) előtt.” Szerencsére ez mostantól, hála a dédunoka kutatásainak, már nem igaz. A történészi alapossággal és távolságtartással, mégis érezhető szeretettel és emócióval megírt könyvből sok mindent megérthetünk a magyar labdarúgás első negyedszázadáról és egyben XX. századi történelmünkből is.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×