eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Close-up of AI brain and network on dark background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Igazi fájdalom: mégsem védik új szabállyal a labdarúgók fejét

Az agysérülések kialakulásának megakadályozásáért kampányolók legnagyobb csalódására a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályalkotó testülete (IFAB) nem támogatott egy sokak számára fontos tervet.

Az angol, a francia és az amerikai ligákban próbáltak volna ki egy rendszert, amelyben fejsérülés esetén ideiglenesen egy cserejátékos állhatott volna be az érintett futballista helyére, amíg az orvosok felmérik a sérülés súlyosságát – írja a Sky News.

Mark Bullingham, az angol szövetség (FA) vezérigazgatója támogatta az elgondolást, de elmondása szerint a testület nem tudott egyetértésre jutni az ügyben.

"Nagyon erős és nagyon különböző nézetek ütköztek. Megállapodtunk abban, hogy az ötlet továbbra is aktív felülvizsgálat alatt marad" – tette hozzá.

A jelenlegi protokoll hatékony végrehajtására fókuszálnak inkább a jövőben.

Az agysérüléssek megelőzéséért kampányolók úgy vélik, hogy az ideiglenes csere nyújtaná a legjobb védelmet a játékosoknak. Luke Griggs, a Headway jótékonysági szervezet vezetője szerint nehéz megérteni a döntés mögött meghúzódó hibás logikát.

"Úgy tűnik, a jelenlegi rendszer fenntartása mellett szóló érv az, hogy a végleges cserék megakadályozzák, hogy a sérült játékosok visszatérjenek a pályára, és ezért biztonságosabb rendszert jelentenek. Ez azonban teljesen félremagyarázza az ideiglenes csere előnyeit, amely több időt adna az orvosoknak a helyzet pontosabb felmérésére" – fogalmazott.

Elmondása szerint mivel

az agyrázkódás tünetei késleltetve jelentkezhetnek,

a 10 perces értékelés soha nem lesz tökéletes, de az ideiglenes csere még mindig jobb, mint ha az orvosoknak 2-3 perc alatt kellene egy teli stadionban dönteniük arról, visszatérhet-e a játékos a pályára.

Bullingham szerint másfél órán át vitáztak az elgondolásról, amely biztos, hogy csak később debütálhat, ha bizalmat szavaznak neki: a következő szezonban kizárták bevezetését.

Az a tény, hogy nem sikerült konszenzusra jutni, jelzi, hogy a FIFA – mely négy szavazattal rendelkezik a testületben – továbbra is meg van győződve arról, hogy

a végleges csere a legjobb megközelítés az agysérülések kivédésére.

A FIFA felmérést végzett a kísérletet elfogadó csapatorvosok körében, és megállapította, hogy 71 százalékuk támogatta a végleges csere modelljét.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×