eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az olimpiai szurkolói övezet látogatói a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren 2021. augusztus 8-án, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia utolsó napján. A Trocadero téren megünneplik, hogy a 2024-es nyári játékokat rendező Párizs átvette az olimpiai zászlót a japán fővárostól.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Budapesti olimpia: létesítmények már vannak, de konszenzus is kellene

Ha Budapest olimpiát akar rendezni, akkor elsősorban azt kell vizsgálni, hogy milyen hosszú távú fejlesztésekre van szüksége a fővárosnak, és ezeket miként lehet beilleszteni egy rendezési pályázatba – mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

Ha Budapest a korábbi értékelés alapján alkalmas lett volna olimpiát rendezni, akkor most még inkább az – mondta egy lapinterjúban Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, az idei atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke.

A sportlétesítmények nagy része valóban elkészült vagy éppen most épül, egy olimpiához azonban a szálláshelyeket és a közlekedési hálózatot is bővíteni korszerűsíteni kell – ezt már Szabados Gábor sportközgazdász mondta az InfoRádióban.

A szállodai kapacitásban is szükség lenne fejlesztésre, ez azonban tényleg nincsen messze attól, ami szükséges lehet egy olimpia rendezéshez. A közlekedési fejlesztés már egy problémásabb kérdés, például szükség lenne a budapesti repülőtér kötöttpályás összekötésére a belvárossal. "Azt kell nézni, hogy nekünk milyen fejlesztésekre van szükségünk olimpia nélkül, és ezeket hogyan lehet felhasználni egy olimpiai pályázathoz illetve magához az olimpia megrendezéséhez" – mondta Szabados Gábor.

A legutóbbi olimpiák eredetileg tervezett költségvetése átlagosan a duplájára nőtt a nyitó ünnepségek kezdetére.

Magyarországnak csak akkor szabad ebbe belevágni, ha rendelkezik ehhez megfelelő forrásokkal

- vélekedett a sportközgazdász. Arra is emlékeztetett, hogy 2017-ben 270 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze az olimpiarendezés ellen, így most különösen fontos, hogy ebben egységes álláspontot képviseljen a kormány és a fővárosi vezetés.

"Itt olyan kompromisszumokat kell találni, hogy a budapesti városvezetés is be tudjon állni teljes mellszélességgel az olimpia ügye mögé, ami nyilván azt jelenti, hogy olyan fejlesztések történjenek, amelyre Budapestnek szüksége van, amelyre a budapesti lakosoknak hosszú távon szüksége van, csak úgy szabad egy újabb pályázatnak nekivágni, hogy tényleg van mögötte egy megfelelő politikai konszenzus" – emelte Szabados Gábor.

Az InfoRádió megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal annyit közölt, hogy

Budapestnek most nem az olimpiarendezés az elsődleges dolga,

hanem az, hogy az inflációs válság, a megélhetési válság, az energiaválság és a kormányzati elvonások közepette is fenntartsa a főváros működését, és biztosítsa a közszolgáltatásokat. Az InfoRádiónak küldött levelükben közreműködést javasoltak Fürjes Balázsnak annak érdekében, hogy Budapest megkaphassa a támogatást az energiaár-emelkedés ellensúlyozására szolgáló állami alapból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×