eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
HELSINKI, FINLAND - AUGUST 09: Luka Modric of Real Madrid reacts during the Real Madrid CF training session and press conference ahead of the UEFA Super Cup Final 2022 at Helsinki Olympic Stadium on August 09, 2022 in Helsinki, Finland.  (Photo by Alex Grimm/Getty Images )
Nyitókép: Alex Grimm

Fontos újdonságot érdemes figyelmi a Real Madrid esti meccsén

Bár tartanak már az új idény nemzetközi kupasorozatainak selejtezői, a hagyományos kezdetet az UEFA Szuperkupa-mérkőzés jelenti. A 2022-es kiírásban este kilenc órától a Real Madrid és az Eintracht Frankfurt játszik a helsinki Olimpiai Stadionban.

Éppen ötven évvel ezelőtt játszották az első Szuperkupa-döntőt – ez futballtörténelmi tény, de nem írhatjuk úgy, hogy az UEFA Szuperkupa-döntőjét. A holland Anton Wittkamp, a De Telegraaf nevű napilap újságírója, későbbi sportszerkesztője találta ki, hogy lehetne még egy trófea, amelynek elnyerésével a kor addigi legjobbja, az Ajax igazolhatná, valóban Európa legjobbja. A hetvenes évek elején már három sorozatot szervezett párhuzamosan az UEFA (BEK, KEK, UEFA-kupa), Wittkamp a vitathatatlanul első számú BEK és a másodiknak tartott KEK győztesének csúcsmeccsét álmodta meg.

Az 1972-es címvédők, az Ajax és a skót Rangers le is játszotta az akkor még kétmeccses döntőt (amúgy 1973 elején), de Barcs Sándor, az UEFA megbízott elnöke akkor még nemet mondott arra, hogy az európai szövetség is a sorozat mögé álljon, úgymond hivatalossá tegye. Az 1973-as választás után az olasz Artemio Franchi került az elnöki székbe, ő pedig már rábólintott, az Ajax és az olasz AC Milan két mérkőzése már az UEFA égisze alatt folyt. (A hollandoknál Varga Zoltán ült ült a kispadon mindkét mérkőzésen)

A Real Madrid eddig négyszer nyerte meg a serleget, ha ma este legyőzi az Eintrachtot, beéri a két rekordert, a Barcelonát és az AC Milant. A játékosok közül Dani Alves és Paolo Maldini nyerte meg eddig legtöbbször a trófeát, egyaránt négyszer. Ők ketten szerepeltek eddig a legtöbbször a különböző kiírásokban, ötször. Ma este Karim Benzema és Daniel Carvajal utoléri őket.

Az edzők közül Carlo Ancelotti a győzelmek számát tekintve máris társrekorder Pep Guardiolával (3-3), azaz, ha nyer ma a Madrid, egyedüli első lesz. Az ő számára különösen fontos ez a sorozat, játékosként és edzőként összesen négyszer nyert, ezzel is társrekorder Guardiolával.

A BL címvédője ma este a legerősebb összeállításában veheti fel a harcot, mindkét új szerzemény, Tchouameni és Rüdiger is a keret tagja. A csapat tegnap este már edzett a mérkőzés helysínén, mint ahogyan természetesen megérkezett az Eintracht Frankfurt is, igaz, immár szerb kulcsjátékosa, a Juventushoz tartó Filip Kosztics nélkül.

Fontos különlegessége a mérkőzésnek a SAOT alkalmazása. Az úgynevezett Semi-automated Offside Technology hivatalosan is debütál. Mi az a félautomata les és hogyan működik? Úgynevezett lesfelderítő rendszer. A SAOT egy több kamerával rendelkező technológia, amely jobban követi a játékosok végtagjait, és meghatározza a passz pontos pillanatát. A remények szerint segítségével még pontosabban megítélhetők lesznek a lesszituációk.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×