eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szoboszlai Dominik (k), valamint az angol Conor Coady (b) és Jordan Pickford kapus (j) a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. június 4-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rákosi Gyula: a magyar szív és az önbizalom miatt sikerült legyőzni Angliát

Hatvan év után tudta ismét legyőzni a magyar válogatott Angliát. Az 1962-es sikernek részese volt Rákosi Gyula, szerinte a mostani magyar csapat is szépen fejlődik.

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 1–0-ra legyőzte az Eb-ezüstérmes angol csapatot a Nemzetek Ligája A divíziójának nyitófordulójában. A magyarok ezt megelőzően legutóbb az 1962-es világbajnokságon múlták felül az angolokat, méghozzá 2:1-re, azóta három döntetlen mellett 12-szer vereséget szenvedtek a szigetországiaktól. Rákosi Gyula tagja volt a chilei vb-n szereplő magyar csapatnak. A Ferencváros egykori csatára azt mondta, hogy örök élmény számára a hatvan évvel ezelőtti angolok elleni mérkőzés.

"Nemcsak az a mérkőzés él elevenen az emlékezetemben, hanem minden mérkőzés, amin részt vettem a magyar válogatottban. Akkor a kezdőcsapat tagja lehettem egy olyan csatársor mögött, mint a Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi. Óriási dolog volt, hogy akkor én kezdtem, mert ez a csatársor volt a legjobb. Kaptam egy taktikai feladatot, ezért engem választotta Baróti Lajos szövetségi kapitány" – idézte fel a 83 éves Rákosi Gyula.

A 41-szeres válogatott csatár kiemelte: jó játékkal tudták 2–1-re legyőzni az angolokat a chilei világbajnokságon.

"A papírforma szerint ők voltak a legjobbak a csoportban, de sikerült megverni őket, és ez lendületet adott nekünk. Nagyon nehéz mérkőzés volt."

Tichy Lajos és Albert Flórián szerezte a két gólt. Főleg a második volt emlékezetes: a későbbi aranylabdás szinte az alapvonalról rúgta be a labdát, miközben Sándor Károly középen várta, és már szinte méltatlankodott, hogy nem kapta a passzt. A magyar válogatott végül a negyeddöntőig jutott az 1962-es vb-n.

Rákosi Gyula nem gondolta volna, hogy hatvan évet kell várni Anglia újbóli legyőzésére. "Aránylag mindig jó csapataink voltak, csak valahogy a összeállításokkal voltak gondok, meg a hozzáállással, és ezért nem sikerült. Kint jobban fejlődtek a játékosok."

A szombati meccsről azt mondta, hogy ezúttal is az angolok voltak az esélyesebbek, de

a magyar szív, a jó hozzáállás, az egészséges önbizalom miatt sikerült győzni.

"Az esélytelenek nyugalmával tudtak játszani, és mindent megtettek a sikerért. Nagyon nagy dolog volt ez a győzelem. Nekem nagyon tetszett, hogy ennyi gyerek kint volt a stadionban, fantasztikus, aki ezt kitalálta. Ez is meg fog maradni az emberek tudatában."

Úgy vélte, a mostani válogatott is fejlődik, egyre többen játszanak külföldön, és mindent megtesznek a sikerért. Rákosi Gyula bizakodva várja a kedd esti, Olaszország elleni meccset is, kíváncsian várja, hogy hol folytatja a magyar csapat. A sorsolás után a negyedik helyre várta mindenki a magyarokat, de a labdarúgásban bármi előfordulhat – tette hozzá.

"Ma már a sport nem olyan népszerű, mint az 1950-es években. A fiatalok annyira már nem lelkesednek, mint az elődeink. Az Aranycsapat tagjai utána mi is mindent megtettünk, szerettünk volna jól játszani, szerettük volna a nagyközönséget kiszolgálni, csak a focinak éltünk, és nem volt más olyan lehetőség, ami elvitte volna az embert, ezért aztán fejlődtünk" – emelte ki a 41-szeres válogatott, négyszeres magyar bajnok Rákosi Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×