eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
19 May 2022, Spain, Sevilla: Soccer: Europa League, Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers, knockout round, final at Ramon Sanchez Pizjuan Stadium, Frankfurt goalkeeper Kevin Trapp celebrates with the trophy. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

Borré tizenegyesével az Eintracht Frankfurt nyerte a szétlövést és az Európa-ligát

Az Eintracht Frankfurt szétlövésben, tizenegyespárbajban nyerte meg az Európa-ligát a Rangers ellen, a sevillai döntőben. A 120 perces csata után a németek minden lövésüket értékesítették, a skótok közül Aaron Ramsey hibázott.

A skót együttes az 57. percben a nigériai Joe Aribo találatával szerzett vezetést, de bő tíz perc elteltével a kolumbiai Rafael Borre egyenlített. Mivel a hosszabbításban sem esett gól, 11-esek döntöttek, amelyben kizárólag a Rangers csereként beállt játékosa, a walesi Aaron Ramsey hibázott.

A német csapat 1980-ban a sorozat elődjének tekinthető UEFA Kupa elhódítása után ért ismét csúcsra a nemzetközi porondon, míg a skót csapatok mind a négy eddigi fináléjukat elveszítették a második számú kupasorozatban, amelyben a Rangers 2008 után maradt alul ismét.

Élő közvetítés és meccsfotók

Ma este Sevillában, a sorozat legeredményesebb szereplőjének városában rendezik az Európa-liga döntőjét. (Jövőre, ilyenkor, Budapestre figyel majd a futballvilág, a Puskás Aréna lesz a helyszín!) Az Estádio Sánchez Pizjuánban a német Eintracht Frankfurt és a skót Rangers FC játszik.

Az Eintracht Frankfurt kezdő tizenegye: Trapp – Toure, Tuta, Ndicka – Rode, Sow, Knauff, Kosztics, Lindström, Kamada - Borré. A skótok ugyanazzal a tizeneggyel kezdenek, amellyel az elődöntő második mérkőzésén, az Ibrox Parkban, 3-1-re legyőzték az RB Leipziget: A. McGregor - Lundstram, Goldson, Bassey - Tavernier, Jack, Kamara, Barisic, S. Wright, Kent - Aribo.

Mindez azt jelenti, hogy sem Aaron Ramsey, sem Kemar Roofe nincsen olyan állapotban, hogy végig tudnák játszani a mérkőzést. A frankfurtiak kezdő tizenegyébe kilenc nemzet játékosai kerültek, csak németből van egynél több, három. Egy tizedik nációt képvisel az edző, az osztrák Oliver Glasner.

Sevilla, 2022. május 18.
A labdarúgó Európa-liga döntőjének megnyitóünnepsége Sevillában 2022. május 18-án. A döntőben az Eintracht Frankfurt és a Glasgow Rangers csapata mérkőzik meg egymással.
MTI/AP/Jose Breton
A labdarúgó Európa-liga döntőjének megnyitóünnepsége Sevillában. MTI/AP/Jose Breton

A Rangers is nemzetközi csapat, holland edzővel, Giovanni van Bronckhorsttal, de csak öt nemzet játékosai alkotják, legtöbben egyébként angolok (4), utána következnek a skótok (3), aztán a nigériaiak (2) és van egy-egy finn és horvát. Utóbbi Borna Barišić, korábbi eszéki játékos, amikor Mészáros Lőrinc tulajdonrészt vásárolt az NK Osijekben, őt nevezte meg mintajátékosnak.

Szédületes hangulatban kezdődött a mérkőzés, a hírek szerint legalább másfél-százezer vendégszurkoló érkezett Skóciából és Németországból, még felük sem jutott be a stadionba. De aki bejutott, ordít.

Az első tíz percből csak ötöt játszottak a csapatok, Rodét ápolták. Az Eintracht egy kicsit többet birtokolja a labdát.

Knauff remek lövését McGregor, aki a 41. évében jár, parádés vetődéssel hárította. Veszélyesebbek a németek.

A 27. percig kellett várni az első jó Rangers-kísérletre, Aribo lőtt kapura, illetve kicsit kapu mellé. Utána ivószünet következett.

Kétségtelenül feljött a Rangers, Lundstram került helyzetbe, de a kapu fölé fejelte a labdát.

A Rangers az első félidőben 55 százalékban birtokolta a labdát. Viszont a kapura lövési kísérletek száma 11:3 a németek javára.

Elkezdődött a második félidő, pirotechnika és óriási hangulat a lelátón, csere nincs a pályán.

Megint a Frankfurté a félidő eleje, Lindström lövése 30 centivel kerülte el a kapu jobb sarkát, Kamara sarkán megpattant a labda.

Az 51. percben Goldson nagyon gyanúson szerelte Borrét a tizenhatosán belül. A lassítás alapján büntetőnek tűnt, de a VAR helyben hagyta a játékvezető ítéletét: szöglet.

Az 57. percben vezetést szerzett a Rangers: a brazil Tuta, szinte utolsó emberként, elesett, Aribo köszönte a lehetőséget, elvitte a labdát és Trapp mellett a kapuba lőtt. 1-0 a skótoknak..

SEVILLA, SPAIN - MAY 18: Joe Aribo of Rangers celebrates after scoring a goal during the UEFA Europe League final match between Eintracht Frankfurt and Rangers at Ramon Sanchez Pizjuan Stadium in Sevilla, Spain on May 18, 2022. (Photo by Burak Akbulut/Anadolu Agency via Getty Images)
Joe Aribo ünnepli a gólját. Fotó: Burak Akbulut/Anadolu Agency via Getty Images

A hibázó védőt lecserélte edzője, megsérült.

Ismét büntetőt reklamáltak a németek, úgy gondolták, Bassey kezéről pattant le a labda. De a melléről.

A második félidő közepén járunk, egyelőre úgy tűnik, a 150 éves Rangers, ötven év után, ismét európai kupagyőztes lesz.

Rode labdájából tökéletes ütemben lépett ki a japán Kamada, átemelte McGregor kapuson a labdát, de az a háló tetejére esett rá.

Kiegyenlített az Eintracht, a bal oldalról élesen belőtt labdánál a kolumbiai Rafael Santos Borré megelőzte Basseyt és a kapuba lőtt, 1-1.

Kiegyenlített a játék, kevés a helyzet. Talán egy egyéni hiba dönt majd.

Öt perc a ráadás a 90. után. Ha minden így marad, 2x15 perc hosszabbítás.

Letelt. Jöhet a hosszabbítás.

Borré kiugrott a jobbszélen, két védővel a nyakán, alig lőtt mellé.

Biztonsági játékot hozott a hosszabbítás első fele, helyzetek nélkül.

Mintha picivel az Eintracht lenne aktívabb.

A 112. percben a kevés kapura menő lövés egyike, Kent lövését Trapp védte. A másik oldalon Jakić lövése fél méterrel ment a léc fölé.

A 116. percben beállt a skótok két leghíresebb játékosa, Roofe és Ramsey.

Trapp őrült nagyot védett, Kent ötméteres lövésére lábbal ment, nem kézzel, s neki volt igaza.

A hajrá a Rangersé. Ramsey a 119. percben szabadrúgást harcolt ki, 20 méterre a kaputól. Tavernier jól lőtte a felső sarokra, de nem volt benne erő, Trapp fogta.

Tizenegyespárbaj dönti el a kupa sorsát.

A skótok kezdik.

Tavernier rúgja, a csapatkapitány. Belőtte, 1-0 a Rangersnek.

Lenz következett, higgadtan belőtte, 1-1.

Davis, az angol a felső sarokba rúgta, 2-1.

Hrustic egyenlített, 2-2.

Arfield óriási gólt lőútt, 3-2.

Kamada, a japán csatár úgy berúgta, hogy ember nincs, aki ezt fogná, 3-3.

Aaron Ramsey, a walesi válogatott belerúgta Trapp lábába, 3-3.

Kosztics belőtte, pedig McGregor rajta volt, 3-4

Ha Roofe elrontja, a Frankfurt a kupagyőztes. A kapufáról befelé pattant, 4-4.

Ellenben Rafael Borré a kupagyőzelemért rúgott. Nem hagyott sokáig nyitva kérdést, 4-5.

Az Eintrachté az Európa-liga.

19 May 2022, Spain, Sevilla: Soccer: Europa League, Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers, knockout round, final at Ramon Sanchez Pizjuan Stadium, Frankfurt's Rafael Santos BorrĂŠ (l-r), Goncalo Paciencia and Filip Kostic celebrate after the match. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)
(Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)

Sevilla, 2022. május 19.
A frankfurti csapat ünnepel a bajnoki trófeával a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers mérkőzés végén Sevillában 2022. május 18-án. A német együttes az 1-1 arányú döntetlen mérkőzést követő hosszabbítás után 5-4-re nyert büntetőrúgásokkal.
MTI/AP/Manu Fernández
MTI/AP/Manu Fernández

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×