eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
Az összetettben élen álló Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat versenyzője a 104. Giro dItalia olasz országúti kerékpáros körverseny hetedik, Notaresco és Termoli közötti 181 kilométeres szakasza előtt Notarescóban 2021. május 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Három magyar is indul a Budapestről rajtoló Girón

Jövő pénteken kezdődik a háromhetes kerékpáros körverseny.

Három magyar kerékpáros áll rajthoz a jövő pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen.

Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Nagy Rajt szervezőbizottságának elnökségi tagja kiemelte: jelentősen növekszik a kerékpározás népszerűsége Magyarországon, ezt tovább lendíti Valter Attila, Dina Márton, Fetter Erik, Peák Barnabás vagy Vas Kata Blanka szereplése.

A Giro d'Italiát 200 országban mintegy 800 millió néző követi a televízióban. A helyettes államtitkár a Grande Partenza három hagyatékaként az országimázst, a fiatalok kerékpárra ülését és a közlekedéskultúra javulását nevezte meg.

"A vidéki városok ezáltal felkerülnek Európa turisztikai térképére, nő az a bázis, ahonnan a jövő Valter Attilái kikerülnek, és az autós figyel a kerékpárosra, a kerékpáros pedig a gyalogosra a békés egymás mellett élés és az utak megosztása jegyében" - fejtette ki.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója emlékeztetett: a Giro éllovasát illető rózsaszín trikó az olasz körversenyt útjára indító La Gazzetta dello Sport újság rózsaszín papírja nyomán kapta színét.

Felidézte, az először 1909-ben megrendezett olasz körversenyen első magyarként Bodrogi László állt rajthoz 2007-ben.

Szilasi bejelentette: három plusz egy magyar lesz résztvevője a Girónak. A mezőnyben ott lesz

  • az elmúlt két évben a Girón kiválóan teljesítő Valter Attila (Groupama-FDJ),
  • bemutatkozik a háromheteseken Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), valamint
  • az EOLO-Kometa két magyar bringása, Fetter Erik és a tavaly már Giro-résztvevő Dina Márton közül az egyikük helyet kap az olasz prokontinentális csapat keretében.
  • Emellett az Israel Start-Up Nation stábjában tevékenykedik Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, erre sem volt még példa korábban.

Balázs Tibor operatív vezető hangsúlyozta: május 4-én a Hősök terén a csapatbemutatóval kezdődik a programsorozat, ami már lezárásokkal fog járni az Andrássy és a Dózsa György út egy részén. Hasonlóképp érinti az első szakasz lassú rajtja a főváros belvárosát, akárcsak a másnapi időfutam. Két és fél órával a verseny adott területre érkezése előtt kezdődnek a zárások, ezt követően érkezik a reklámkaraván, amely már a mezőny előtt jóval biztosítja a nézők szórakoztatását, ekkor még a lehetséges pontokon biztosítják az autós forgalom, illetve a gyalogosok áthaladását az útvonalon. A mezőny előtti rendőri felvezetés után viszont már nem lesz engedélyezett az út keresztezése. A járványügyi szabályok miatt a rajt- és célterületeken közvetlenül nem közelíthetik meg a bringásokat, ám - mint kiemelte - így is láthatók lesznek a versenyzők, a csapatkocsik.

Az útvonal mellé kilátogató szurkolókat arra biztatta, hogy időben induljanak el, a lehetőségekhez mérten gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel.

"A szurkolókkal együtt fogjuk tudni megteremteni az igazi Giro-hangulatot Magyarországon" - szögezte le.

Stephen Roche sportszakmai tanácsadó, a Giro 1987-es bajnoka hangsúlyozta, remek érzés látni, mikor a rózsaszínbe boruló városok, falvak, a rózsaszínre festett arcú szurkolók, köztük számos gyermek biztatja az utak mentén az elhaladó mezőnyt, miközben valóságos fesztiválhangulat alakul ki az olasz körversenyhez kapcsolódóan.

Az elmúlt évben a rózsaszín trikót három napig viselte Valter Attila (Groupama-FDJ), aki edzés előtt pár percet részt vett a sajtóeseményen. Mint kiemelte: nagyon bízik benne, hogy több ezren lesznek az utak mellett, és hogy pozitív hozadéka lesz a Nagy Rajtnak.

A május 6-án rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×