eur:
394.12
usd:
369.78
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A Giro dItalia magyarországi szakaszgyőztesei részére Hollóházi porcelánból készült trófeák a Hollóházi Porcelánmanufaktúra budapesti bemutatótermében 2022. május 2-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Látványos digitális térképen a Giro-szakaszok – videó

Pénteken startol a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal, egyéni időfutammal. Sorrendben ez lesz a verseny történetében a tizennegyedik olyan alkalom, amikor külföldről indul a Nagy Rajt.

A kerékpáros körverseny hivatalos sajtóközleménye szerint a „Grande Partenza”, azaz a „Nagy Rajt” május 4-én, szerdán a budapesti Hősök terén kezdődik egy csapatbemutatóval.

Az éles verseny május 6-án, pénteken a Budapest–Visegrád szakasszal, veszi kezdetét, ami során Székesfehérváron és Esztergomban is lesz egy–egy részhajrá. Május 7-én, szombaton egy 9,2 km hosszú egyéni időfutam lesz Budapest szívében. A verseny a Hősök teréről indul, és a budai Várba érkezik. A harmadik, egyben utolsó magyar szakasz május 8-án, vasárnap startol Kaposvárról, és Nagykanizsán, Badacsonyon, valamint Tihanyon át Balatonfüredig teker majd a mezőny.

Az esemény hivatalos közvetítője, az Eurosport közben elkészítette a Giro-szakaszok digitális térképeit, amik alább tekinthetők meg:

1. Budapest–Visegrád: 195 km hosszú táv, 900 méter szintkülönbséggel. Az emelkedőkkel tarkított szakasz a lenyűgöző panorámájú Dunakanyarban ér véget. Az útvonal Székesfehérváron és Esztergomon halad keresztül, majd a versenyzők a Dunapartot elhagyva érkeznek a Fellegvárhoz. Visegrád központjától körülbelül 5 km-t tekernek majd átlagosan 5%-os emelkedőn, hogy a hegy tetején a Királyi Palotánál érjenek célba. Itt kerül sor az eredményhirdetésre, és idén első alkalommal a Maglia Rosa, azaz a rózsaszín trikó átadására.

2. Budapest–Budapest: 9,2 km hosszú táv, 150 m szintkülönbséggel. Az egyéni időfutam a Hősök terétől indul, majd a versenyzők az Andrássy út és a Nyugati tér érintésével a Duna felé veszik az irányt. Jó néhány csavar jellemzi majd az útvonalat mielőtt a folyó partját elérnék a kerékpárosok. Elhaladnának a Parlament épülete előtt, illetve a Margit-hídon átkelve a budai oldalon folytatják a versenyt. A budai Várhoz érkezve 150 méter szintkülönbséggel, egy rövid szakaszon több mint 10%-os emelkedővel és macskaköves szakasszal is meg kell küzdenie a kerékpárosoknak. A befutóra és a díjátadóra a Szentháromság téren, a Mátyás Templomnál kerül sor.

3. Kaposvár–Balatonfüred: 201 km hosszú táv, 890 m szintkülönbséggel. A harmadik szakasz Magyarország kiemelkedő turisztikai desztinációjában, a balatoni térségben kerül megvalósításra. A környék szépségeinek szentelt szakasz során a kerékpárosok kisebb emelkedőkön, Hévíz termálvizes tavának érintésével érik el a Balatont. A szakasz során Nagykanizsán és Badacsonyban lesz egy-egy részhajrá. Az utolsó 50 km a tó északi partján halad, majd a mezőny a Tihanyi Apátság lábánál levő hegyihajrát követően, várhatóan mezőnyhajrával érkezik Balatonfüred főútján a célba.

A versenyzők a harmadik magyar szakasz után visszatérnek Olaszországba, majd egy pihenőnap után május 10-én folytatják a versenyt.

Budapest, 2022. május 2.
A Giro d'Italia magyarországi szakaszgyőztesei részére Hollóházi porcelánból készült trófeák a Hollóházi Porcelánmanufaktúra budapesti bemutatótermében 2022. május 2-án.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2022. május 2. A Giro d'Italia magyarországi szakaszgyőztesei részére Hollóházi porcelánból készült trófeák a Hollóházi Porcelánmanufaktúra budapesti bemutatótermében 2022. május 2-án. MTI/Balogh Zoltán
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×