eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
PORTO, PORTUGAL - MAY 29: Thomas Tuchel manager of Chelsea with assistant Zsolt Low during the UEFA Champions League Final between Manchester City and Chelsea FC at Estadio do Dragao on May 29, 2021 in Porto, Portugal. (Photo by Marc Atkins/Getty Images)
Nyitókép: Marc Atkins/Getty Images

A FIFA már csütörtöktől világbajnokságot rendez az arab világban

A futballtörténelemben először a FIFA egy éven belül két világbajnokságot is szervez a felnőtt futballistáknak az arab világban. Egyet csütörtöktől, a kontinensük bajnoki címét őrző kluboknak, egyet pedig november-decemberben a válogatottaknak. Jó néhány futballista, elsősorban a Chelsea sztárjai közül, jó eséllyel mindkettőn részt vehet.

A klubvilágbajnokságot, ha úgy tetszik, a régi metódus szerint bonyolítják le, mégpedig az Arab Emírségekben. Hét csapat hivatalos rá, a hat konföderáció legtekintélyesebb klubkupa-sorozatának győztese, valamint a rendező ország bajnokcsapata.

Ugyanakkor az eredeti tervek másról szóltak. A FIFA, illetve elsősorban az elnök, Gianni Infantino, egy nagyszabású, huszonnégy csapatos klubvilágbajnoki tornát álmodott.

Ezt 2021 júniusában és júliusában tartottak volna, ám a 2020-as nyári olimpia elhalasztása és a világjárvány miatt teljesen át kellett írni a futballnaptárat. Mint emlékezetes, 2021 nyarán rendezték az Európa-bajnokságot és a Copa Américát, majd a tokiói olimpiát. Ezek mellé nem fért volna még be az új rendszerű klubvilágbajnokság, amelyet egyébként a FIFA előbb 2022-re, majd 2023-ra halasztott, de egyelőre kérdéses, lesz-e egyáltalán valamikor.

A FIFA 2020. december 4-én Japánnak adta az első, 2021 decemberére tervezett, új rendszerű klubvilágbajnokság megrendezésének a jogát, ám vélhetően a koronavírus-járvány miatt – már a tokiói olimpia vége után – a Japán Labdarúgó-szövetség felmondta a szerződést. Lépését azzal indokolta, hogy nincs értelme nézők nélkül megrendezni a tornát.

Az új helyzetben több ország is jelentkezett a rendezésre, például Brazília, Egyiptom, Katar, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és az Egyesült Arab Emírségek. A FIFA utóbbit választotta, s egyúttal 2022 elejére halasztotta a korábban mindig az esztendő decemberében rendezett tornát.

Maradt a régi lebonyolítási rend. Két stadionban tartják a mérkőzéseket Abu-Dzabiban, az egyik az emirátusok tulajdonképpeni első emberéről, Mohammed bin Zajedről elnevezett, a másik pedig az al-Nahjan Stadion.

Szokás szerint rendeznek majd egy selejtezőt, ezen a hazai csapat, az Arab Emírségek 2020–2021-es bajnoka, az al-Dzsazira játszik majd az óceániai térség csapatával, a Tahitiről érkező AS Pirae gárdájával. Aki szereti a különleges csapatokat, a különleges futball nézni, érdemes lesz követni a Pirae mérkőzését, egyetlen francia játékos kivételével ugyanis kizárólag tahitiak alkotják.

Ezzel szemben az al-Dzsazira épít külföldiekre, vannak brazil és afrikai játékosai is, sőt egy szerb is, a vajdasági származású Milos Koszanovics.

Ennek a párharcnak a győztese bekerül majd a negyeddöntőbe, ahol a két nagy, az európai és a dél-amerikai résztvevő erőnyerő. Az al-Dzsazira vagy az AS Pirae majd a szaúdi al-Hilallal mérkőzik az elődöntőért. A szaúdiak nyerték meg az Ázsiai Bajnokok Ligáját legutóbb, 2019 után szerepelnek majd újra a klubvilágbajnokságon. Övék a térség egyik leggazdagabb, legtekintélyesebb csapata, az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet bő két évtizeddel ezelőtt a XX. század legjobb ázsiai futballklubjának választotta.

Portugál a vezetőedzője, Leonardo Jardim, aki korábban egyébként görög és francia bajnok is volt az Olympiakosszal, illetve a Monacóval. A csapatnak akad olyan dél-koreai és nigériai légiósa is, aki részt vett a 2018-as világbajnokságon, Odion Ighalo a Manchester Unitedben is játszott. A hazai játékosokra épül a szaúdi válogatott.

A másik ágon egy mexikói és egy egyiptomi együttes szerepel, a Monterrey és az al-Ahli. Előbbi ötödször, utóbbi hetedszer vesz részt a klubvilágbajnokságon, ez jelzi, hogy mindkettő kontinense, térsége meghatározó csapata.

Érdekes helyzetet teremt, hogy az egyiptomi játékosok egy része egyelőre Kamerunban, az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepel, vasárnap még játszaniuk kell vagy a döntőben, vagy a harmadik helyért, miközben a Monterrey elleni találkozó napja a szombat… Az egyiptomi lapok szerint az al-Ahlinak szombaton a válogatottjai nélkül kell kiállnia, a hat kulcsember csak akkor megy a klubvilágbajnokságra, ha vége a kameruni tornának, az al-Ahli pedig bejut az elődöntőbe Abu-Dzabiban. S persze szidják a FIFA-t, hogy így összerakta a két időpontot.

A Javier Aguirre, az Európában talán leghíresebb mexikói edző által dirigált Monterrey a teljes csapatával érkezhet az Emírségekbe.

Két csapatot nem említettünk még, a két erőnyerőt, a már biztosan elődöntős Palmeirast és Chelsea-t. A brazilok 365 napon belül kétszer is megnyerték a Libertadores-kupát, okkal tartják magukat Dél-Amerika legjobbjának. Leghíresebb játékosuk az olimpiai bajnok kapus, Weverton, aki a januári vb-selejtezőkön is tagja volt a brazil válogatott keretének.

A Chelsea 2012 után szerepel majd ismét a klubvilágbajnokságon. Thomas Tuchel és stábja bő egy évvel ezelőtt vette át a csapatot, azóta ez lehet az ötödik sorozat, amelyben a trófeáért játszik a csapat. Akad némi bizonytalanság a Kékek utazó kerete kapcsán, mert az oltatlan játékosok nem tarthatnak a csapattal.

A gárda a hétvégén lejátssza a Plymouth Argyle elleni FA-kupa-mérkőzést, majd útra kell az Emírségekbe, várhatóan a felépült Christensennel, Chalobahhal és Reece Jamesszel a fedélzeten.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×