eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ronald Koeman, az FC Barcelona vezetőedzője távozik a labdarúgóklub barcelonai székházából, miután az egyesület vezetőivel a jövőjéről tárgyalt 2021. május 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Toni Albir

Már Ronald Koeman utódának személyét találgatják Barcelonában

A csapatnak se megy, Joan Laportával is feszült a viszony – igencsak inog a holland edző széke.

Ronald Koemannal – aki amúgy a játékosmúltja alapján vitathatatlanul egy ikon Barcelonában, elég csak annyival aláhúzni ezt, hogy ő lőtte az első BEK-győzelmet hozó gólt a Wembleyben – gyengélkedik a Barcelona, esélye sincs arra, hogy megismételje a Pep Guardiola- vagy a Luis Enrique-éra sikereit. Ráadásul a hírek szerint a holland edzőnek egyre feszültebb a viszonya Joan Laportával, az elnökkel. Ez nem sok jót jelent, a spanyol és egyben a katalán sajtó már az utód személyét találgatja.

Véletlen egybeesés, vagy sem (szerkesztői fejjel gondolva azt mondaná az ember, az ilyen soha nem véletlen…), a Marca kedden tizenhatos listát állított össze az éppen szabad, s korábbi munkásságuk alapján adott esetben egy „Barcelona-léptékű” klubnál is szóba jöhető jelöltekről.

A névsor, persze, nincs kihegyezve a katalán klubra, szerepel rajta olyan is (Zinédine Zidane), aki az adott klubnál szóba sem jöhetne, de vitathatatlanul érdekes: Zidane, Antonio Conte, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Ernesto Valverde (ő volt már a Barcelona edzője), Frank Lampard, Paulo Fonseca, Frank de Boer, Rudi García, Lucien Favre, Diego Martínez, Quique Sétien (ő is dirigálta a Barcelonát), José Luis Mendilibar, André Villas-Boas, Javi Gracia, Andrij Sevcsenko, Quique Sánchez Flores.

Más források elsősorban Andrea Pirlo és Antonio Conte nevét emlegetik, még többen biztosak abban, hogy Xavi Hernandez érkezése lenne a jó megoldás. A klub legendás középpályásának személyében garanciát látnának arra, hogy a régi stílus visszatérjen, s olyan valaki kerülne a csapat élére, aki tisztában van azzal, mint jelent a Barcát vezetni.

Ugyanakkor a 21. század eddigi legsikeresebb Barcelona-edzője, a 2008 és 2012 között négy idény alatt felülmúlhatatlannak tűnő 14 trófeát szerző Pep Guardiola – meglepő módon – nem őt, egykori játékosát, hanem egy hollandot ajánlott a vezetőség figyelmébe.

Erik ten Hag – aki 2013 és 2015 között Pep Guardiola és a Bayern pályaedzője volt, azért a kommendálás ezt tudva már sokkal érthetőbb – 2017 óta irányítja az Ajaxot, amellyel két bajnoki címet, két kupát nyert, s eljutott a BL-elődöntőbe. Még ennél is fontosabb, hogy az elmúlt években olyan kiváló játékosokat nevelt, mint Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Zijes és Donny van de Beek.

Az FC Barcelonának 2003 nyara óta – egyetlen idény kivételével, amikor a Lionel Messi által pártfogolt Gerardo „Tata” Martino dirigált (2013–2014) – csak spanyol vagy holland vezetőedzője volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×