eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve 2020. december 9-én.
Nyitókép: A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve. MTI/Máthé Zoltán

Futóverseny lesz a Duna alatt – át Szlovákiába

Szeptember 11-én rendezik meg első alkalommal a Duplakanyart.

Két országot érint, három folyót szel át és a Duna alatt is áthalad a Duplakanyar Futóverseny, amelyet szeptember 11-én rendeznek meg első alkalommal.

A hétfői budapesti sajtótájékoztatón Rétvári Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: még soha nem volt közel dupla maraton hosszúságú futóverseny a régióban, és abban is egyedi az esemény, hogy az útvonala egy közműalagúton keresztül a Duna alatt is átvezet. A fővédnök hozzátette: a Dunakanyar vállalkozásainak összefogásából létrejött sportrendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni.

Katus Attila aerobik-világbajnok, aki a futók rajt előtti bemelegítését fogja levezényelni, arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenynek nemcsak sportértéke van, hanem turisztikai is, hiszen a résztvevők csodálatos természeti környezetben, a Dunakanyarban futhatnak.

"Sok helyen sportoltam már, de a föld alatt még sosem. Fantasztikus élmény lesz, mindenkit arra biztatok, hogy iktassa be az edzésprogramjába és vegyen részt a versenyen" - fűzte hozzá a korábbi aerobik-világbajnok.

Szabó Lajos, a szeptember 11-i esemény társszervezője arról tájékoztatott, hogy a verseny rajtja Verőcén lesz. A 10 órakor induló 76 km-es táv - amelyen egyéniben és csapatban is lehet indulni - mezőnye többek között Nagymaros és Zebegény érintésével a szobi vasúti hídon fut át az Ipoly felett Szlovákiába. Innen északi irányba fordulnak a futók és Garamkövesdnél keresztezik a Garamot, majd a Párkány és Esztergom közötti Mária Valéria-hídon érkeznek vissza Magyarországra. A Duna jobb partján futva érik el Visegrádot, ahol a Duna-menti Regionális Vízmű közműalagútján haladnak át a Duna alatt, majd Nagymarostól a másik parton futnak vissza a verőcei célba.

A rövid távú 12 km-es egyéni verseny mezőnye két részletben, 8.30-kor és 9.30-kor indul Verőcéről, szintén áthalad a Duna alatt, csak ellentétes irányban, a cél pedig Visegrádon lesz. A résztvevők érmet, a legjobbak serleget kapnak, pénzdíj viszont nem lesz.

A nevezési díj a 14 év alattiaknak és a kerékpáros kísérőknek ingyenes, a többieknek 9900 forint.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×