eur:
393.82
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
PORTO, PORTUGAL - MAY 29: Players of Chelsea celebrate following victory during the UEFA Champions League Final between Manchester City and Chelsea FC at Estadio do Dragao on May 29, 2021 in Porto, Portugal. (Photo by Manu Fernandez - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Manu Fernandez - Pool

Thomas Tuchel angliai mérlege szenzációs Pep Guardiola ellen

A Chelsea győzelme egyben a német edzők diadalmenetének folytatása. Kai Havertz az első BL-gólját a döntőben szerezte. Érdekességek a londoni Kékek sikerét hozó Bajnokok Ligája-döntő után. Marcos Alonso a bajnokok tornájának legkülönlegesebb unokája.

A Chelsea lett a Manchester Unitedet és a Liverpoolt beérve a harmadik angol klub, amelyik kétszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Thomas Tuchel és a portói döntő első félidejében megsérült Thiago Silva – no meg a csapat magyar másodedzője, Lőw Zsolt – nem egészen egy évvel a Bayern München ellen a PSG-vel elveszített BL-döntő után, Portugáliába visszatérve, Portóban megnyerték a serleget.

A londoni klub stábjában szereplő Lőw Zsolt az első magyar, aki BL-aranyérmet őrizhet a vitrinjében.

Tuchel stábjának tagjaként januárban szerződött a Chelsea-hez, azóta csapatával háromszor is legyőzték a Manchester Cityt.

Thomas Tuchel a második edző, aki – minden sorozatot figyelembe véve – egymás után három győzelmet tudott aratni Pep Guardiola és csapata ellen. Az első Jürgen Klopp volt 2018-ban.

A Chelsea 2012-es tavaszát másolta: akkor is edzőt váltott a tavasz elején, majd megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Sorozatban hatodszor nyerte meg az a csapat a BL-t, amelyik a döntő első gólját szerezte.

Minden idők legdrágább Chelsea-játékosa, Kai Havertz, a mérkőzés egyetlen góljának szerzője pályafutása alatt először talált a kapuba BL-mérkőzésen. 2013 óta ő az első futballista, aki a döntőben szerezte első BL-gólját, a közvetlen előd az egyik szombat esti ellenfél, a török-német Ilkay Gündogan volt.

21 évesen és 352 naposan ő a legfiatalabb német játékos, aki gólt tudott szerezni BL-döntőben Lars Ricken 1997-es találata óta.

Sorozatban a harmadik Bajnokok Ligája-döntőt nyerte meg német edző,

  • 2019-ben Jürgen Klopp,
  • 2020-ban Hansi Flick,
  • 2021-ben pedig Thomas Tuchel.

Roman Abramovics, az orosz tulajdonos 2003-ban kezdődött érájában negyedszer nyerte meg a Chelsea a két nagy európai kupa valamelyikét. A BL 2–2-re áll immár az Európa-ligával szemben (2012 és 2021, illetve 2013, 2019).

Édouard Mendy kilenc mérkőzésen nem kapott gólt a BL-szezonban, ez minden idők rekordja a királykategóriában újonc kapusokat tekintve.

Marcos Alonso – aki a döntőben nem játszott – a család hatodik elsőségét szerezte a bajnokok tornáján. Nagypapája, Marquitos néven, tagja volt a Real Madrid első öt BEK-győztes csapatának. A 31 éves védő az első győztese a legtekintélyesebb európai kupasorozatnak, akinek a nagypapája is nyert korábban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×