eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szoboszlai Dominik gólöröme a magyar válogatott második gólja után a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Mindjárt kiderül, kiket kap Marco Rossi válogatottja a vb-selejtezőkre

Ma este hat órától tartják Zürichben a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek csoportsorsolását. A magyar válogatott a harmadik kalapba került.

A katari világbajnokságon tizenhárom európai válogatott vehet részt. A döntés szerint tíz csoportot alakítanak, azok első helyezettjei egyenes úton kijutnak a tornára. A tíz második helyezett, valamint a 2020-as Nemzetek Ligája legjobb két, a vb-selejtezőkön a csoportja második helyénél gyengébben végző csapata kerül a pótselejtezőre.

A tizenkét csapatos pótselejtezőn három négyes minitornát játszanak (olyat, mint amilyenről idén ősszel Marco Rossi válogatottja kijutott a jövő évi Eb-re), amelynek győztesei ugyancsak mehetnek Katarba. (A 2022-es világbajnokságot november 21. és december 18. között rendezik.)

Az UEFA a világranglista és a korábbi eredmények alapján hat kalapot hozott létre, ezek beosztása a következő.

1. kalap: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia

2. kalap: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia

3. kalap: MAGYARORSZÁG, Oroszország, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország

4. kalap: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Georgia, Luxemburg

5. kalap: Örményország, Ciprus, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra

6. kalap: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

A selejtezőkre öt darab ötös és öt darab hatos csoportot alakítanak. A Nemzetek Ligája 2021 őszi négyes döntőjében szereplő négy válogatott,

Belgium, Franciaország, Olaszország és Spanyolország csapata biztosan ötös csoportba kerül.

További szempontok is alakíthatják a csoportbeosztást. Politikai okokból nem kerülhet azonos csoportba Koszovó és Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Szerbia, valamint Oroszország és Ukrajna. (Nem kerülhetett volna azonos csoportba Azerbajdzsán és Örményország, valamint Spanyolország és Gibraltár, de ezen „találkozásokat” a kalapbeosztás és a NL-szabály kizárja.)

Érdekes a „téli helyszínek” kritérium: emiatt az alábbi országok csapatai közül legfeljebb kettő kerülhet egy csoportba: Észtország, Fehéroroszország, Feröer-szigetek, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna. (Az azonos kalapban szereplők, illetve a politikai okokból össze nem párosíthatók eleve nem kerülhetnek össze.)

A Feröer-szigetek és Izland nem lehet pályaválasztó márciusban és novemberben, ezért e két válogatott sem kerülhet azonos csoportba.

Létezik úgy nevezett nagy távolságok kritérium. Ennek alapján a jelzett csapatok Azerbajdzsán csak egyet kaphat az Izland, Gibraltár, Portugália hármasból. Izland egyet az Örményország, Ciprus, Georgia, Izrael négyesből. Kazahsztán is egyet az Anglia, Észak-Írország, Franciaország, Gibraltár, Írország, Izland, Málta, Portugália, Skócia, Spanyolország és Wales alkotta tizenegy közül.

A sorsolást a FIFA versenyigazgatója bonyolítja le két korábbi kiváló futballista közreműködésével. Jaime Yarza segítője Daniele De Rossi, a 2006-os világbajnok olasz válogatott középpályása, valamint Rafael van der Vaart a 2010-es vb-ezüstérmes holland válogatott középpályása lesz. A világbajnoki selejtezőket csoportszakaszát 2021. március 24. és november 16. között tartják.

A 18 órakor kezdődő sorsolást az M4 Sport élőben közvetíti.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×